ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

13.04.2022

TEKRAR EDEN ÇAĞRI

1977 yılında beyazperde de sonraki yıllarda da özellikle Ramazan Ayında televizyon ekranlarında tekrar tekrar yayınlanan ve seyredilen ‘Çağrı' filmi 45 yıl sonra tekrar vizyona giriyor.

      Suriye asıllı Mustafa Akkad'ın yönetmenliğini yaptığı, Hz. Muhammed'in (s.a.v) hayatını ve İslamiyet'in doğuşunu konu alan 1977 yapımı 'Çağrı; İslamiyet'in Doğuşu' filmi 4K görüntü ve 2D dijital ses kalitesiyle yenilendi. Hayatını kaybeden yönetmen Mustafa Akkad'ın oğlu Malek Akad tarafından yenilenen film 15 Nisan Cuma günü, tekrar vizyona giriyor.

      Ramazan günleriyle özdeşleşen ‘Çağrı'nın çekimleri de gösterime girmesi de özellikle İslam ülkeleri için hiç kolay olmadı.

      Filmin ekibi, çekim yapılan Fas'tan kovuldu. İslam ülkelerinde gösterimi yasaklandı. Batı ülkelerinde gösterime girmemesi için eylemler düzenlendi ve silahlı baskında, rehineler alındı.

      Bütün bunların nedeni ise filmde Hz. Muhammed'in canlandırılacağına yönelik yanlış anlamaydı.

      Çocuklarının İslâmiyet hakkında yeterli ölçüde bilgi sahibi olmamasının burukluğunu hisseden Al-Akkad “İslâmiyet hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan sadece çocuklarım değil, Batı toplumları da aynı şekilde. Bu nedenle İslâmiyet hakkında çok fazla ön yargı var” diyerek yabancı ülkelerde yaşayan Müslümanlar için İslâm ülkelerinden öğretmen gönderilmemesini eleştirmeye başladı. Sonrasında İslamiyet'in doğuşunu anlatan bir film çekmek için kollarını sıvadı.

      Filmin İngilizce ve Arapça olmak üzere iki versiyonu çekildi. Tek sette, iki farklı oyuncu kadrosu ve iki ayrı dil vardı.

      Efsanevi boksör Muhammed Ali, Bilal Habeşi rolünde oynamak istedi. Ancak, yönetmen Mustafa Akkad, böyle bir hamle filmin vereceği mesajın önüne geçer diye bu isteği reddetti.

      Batı ülkelerinde büyük ilgi çeken ve 1974 yılında gösterilmeye başlanan film birçok İslam ülkesinde yasaklansa da 1977'de gösterilmeye başlandı.

      ‘Çağrı' İslam dünyasını kendisine getirdi. Birçok insanın Müslüman olmasına sebep olan film, Müslümanlarla ilgili terörist gibi batı türü imajlara büyük darbe indirdi.

      Çağrı filminin galası, dün, Beyoğlu'ndaki Atlas Sineması'nda yapıldı.

      Tekrar eden Çağrı, 15 Nisan Cuma günüyle birlikte ülke genelinde 120 sinemada gösterime girecek.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.      


Bu yazı 357 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans