17.04.2022
KÖY ENSTİTÜLERİNİN 82. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN…
Anadolunun aydınlanma ateşi olan köy enstitüleri bundan 82 yıl önce köylere öğretmen göndermek ve tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için diğer meslek dallarında da köylülerimizi yetiştirmek amacıyla 17 Nisan 1940 yılında kuruldu.
Cumhuriyet tarihimizin, aydınlanmanın ve çok yönlü eğitim sisteminin mihenk taşı olan Köy enstitülerinin kurulmasına dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç vesile oldu.
Köy enstitüleri tarihe bakıldığında Cumhuriyet'imizin en önemli ve en kapsamlı projelerinden biriydi.
Bu projenin amacı savaştan yeni çıkmış yoksulluk ve cehaletle boğuşan Anadolu insanını ayağa kaldırmak, kendi kendine yetebilen uygar bir Türkiye'yi inşa etmkti aslında.
Köy enstitülerinde yetişen öğretmenler ile eğitim yoluyla kırsal kalkınma hedeflenmiş, gelişememiş ve gelişmek isteyen ülkemizin önü açılmıştı.
Fakat köy enstitüleri sadece 14 yıl açık kalabildi.
Buna rağmen Köy Enstitüleri tarafından 14 yıl gibi kısa bir sürede;
*15 bin dönüm tarla tarıma elverişli hale getirildi ve bu tarlalarda üretime başlandı,
*750 bin fidan dikildi,
*1200 dönüm bağ oluşturuldu,
*150 büyük çaplı inşaat,
*60 işlik, 210 öğretmen evi,
*36 ambar ve depo,
*48 ahır ve samanlık,
*100 km yol,
*16 su deposu,
*12 tarım deposu,
*20 uygulama okulu ve
*12 elektrik santrali yaptılar.
Köy Enstitüleri sadece öğretmen yetiştiren kurumlar olmakla kalmadı, bulunduğu çevreyi araştıran, geliştiren ve köy çocuklarımızdan yazarlar, şairler, müzisyenler, bilim adamları yetiştiren bir sanat yuvası haline dönüşmüştür.
Kısacası köy enstitüleri ülkemizin sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşmasında büyük rol almışlardır.
Ama, her güzel ve başarılı proje gibi bunun da sonunu getirmişler.
Dönemin gerici-feodal güçleri tarafından
‘'bu okullar dinsel değerlerin çöküşüne neden oluyor gerekçesi ve komünizm geliyor, bu okullar komünist yetiştiriyor'' gibi korkutmaları ile okulların kapatılması istenmiştir.
Maalesef yapılan tüm çalışmalar hiçe sayılarak Köy Enstitüleri Demokrat Parti iktidarında kapattırılmıştır.
Yaşadığımız bu zor günler de de eğitim modelinin ne kadar önemli ve değerli olduğu bir kez daha görmüş olduk.
Eğitim yoluyla üreten ve kendi kendine yeten bir ülke konumundan, ne yazık ki dışa bağımlı bir ülke haline geldik.
Bu gün eğitim sistemimiz içindeki eksiklikler ve dindar nesil yetiştirme çabaları ile maalesef en gerici ve karmaşık dönemini yaşıyor.
AKP döneminde yap-boz tahtasına döndürülen eğitim sistemimiz bilinçsiz kişi ve kişilerce yönetilmeye devam edilerek çocuklarımızın eğitim hayatı katlediliyor.
Fakat eğitim sistemimizde ki bu bozukluk ebedi değildir.
AKP'nin çöküşü ile birlikte bu gerici eğitim sistemi de mutlaka son bulacaktır.
Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak Köy Enstitülerinin ruhunu yeniden canlandırmak, çağdaş, üretken ve çok yönlü eğitim sistemini yeniden hayata geçirene dek mücadele etmeye devam edeceğiz.
Bu duygu ve düşünceler ile Köy Enstitülerinin kuruluşunun 82. yıldönümünü kutluyor, tüm eğitim emekçilerimize saygılar sunuyorum.
Bu yazı 376 defa okundu.