YazıYorum (Mete Kozdağ)
Veteriner tıp; hayvan hastalıkları, bozuklukları ve yaralanmalarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisi uygulamalarının yanı sıra hayvan besleme, genetik ıslah, hijyen ve gıda güvenliği, salgın hastalıkların önlenmesi, insan ve çevre sağlığı konularıyla da ilgilenen, tıp alanıdır.
Veteriner tıbbı, evcil ve vahşi tüm hayvan türlerini kapsayacak kadar geniştir. Veteriner tıp uygulamaları hayvan sağlığının yanı sıra doğrudan ve dolaylı olarak insan sağlığına da etki etmektedir.
Veteriner Hekim;
- Tüm hayvan türlerinin (ev hayvanları çiftlik hayvanları vahşi hayvanlar) hastalık teşhis ve tedavilerini yapan,
- Hayvanlardan insanlara, insanlardan hayvanlara bulaşan hastalıkların önlenmesiyle uğraşan,
- Hayvansal verimliliğin artırılması için çalışmalar yapan,
- Hayvansal gıdaların muayenesini ve gıda üreticilerinin de denetimini yapan,
- Hayvansal kökenli her türlü gıdaya katkı olarak kullanılan maddeler için uygunluk raporu düzenleyen, kişidir.
Türkiye'de ilk Veteriner Hekimliği öğretimi, 1842 yılında Godlewsky isimli Prusyalı bir askeri veteriner tarafından İstanbul'da 12 öğrenci ile başladı.
Küresel sağlığın ayrılmaz ve önemli bir parçası olan veteriner hekimler, Covid-19 salgın sürecinin başından itibaren önemli roller üstlenmiş ve üstlenmeye devam etmekte.
Gıda güvenliğini korumak için veteriner hekimlerin liderliğine ve öncülüğüne her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.
Sadece insan sağlığını korumaya çalışmak, asla yeterli değil. İnsan sağlığını korumanın yolu, hayvan ve çevre sağlığını korumaktan geçiyor.
Son 15 yılda, insanlarda ortaya çıkan; kuş gribi, Kırım-Kongo kanamalı ateşi, BSE, SARS, MERS, Ebola, Nipah virüsü gibi hastalıklar, hayvansal kökenli.
Bu hastalıklar; veteriner hekimler tarafından, hayvanlarda önlenirse insanlarda görülmesi de söz konusu olmayacak.
Adının sonunda ‘hekim' olan veteriner hekimlik, sağlık sınıfından sayılmamış ve sağlıkta şiddet yasasından, çıkartılmış durumda.
Dünyada her yıl Nisan ayının son cumartesi günü 'Veteriner Hekimler Günü' olarak kutlanmakta.
İnsan sağlığıyla ilgilenen doktorlar gibi hayvan ve hayvan-insan sağlığıyla ilgilenen veteriner hekimlerimizin de kıymetini bilmemiz gerekiyor.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.