ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

25.04.2022

1891 YILINDA BAŞLAYAN 4 İŞLEM

YazıYorum (Mete Kozdağ)       

   

 

 

      1891 yılında başlayan 4 işlem; toplama-çıkarma-bölme-çarpma, günümüzde de devam ediyor.

      Osmanlı döneminde, 1891 yılında Merkezi İstatistik Encümeni (MİE) kurulmuştur.

      Cumhuriyet dönemine gelindiğinde, Merkezi İstatistik Dairesi adı ile 25 Nisan 1926 tarihli ve 3517 sayılı Merkezi İstatistik Dairesi Hakkındaki Talimatnamenin Meriyetine Vaz'ına Dair Kararname ile kurulmuştur.

     1930 yılında, Daire'nin tüm görevleri yeniden düzenlenerek, İstatistik Umum Müdürlüğü adını almıştır.

      1962 yılında, Devlet İstatistik Enstitüsü adını alan Kurumun adı 18 Kasım 2005 yılında, (TÜİK) Türkiye İstatistik Kurumu olarak değiştirilmiştir.

       İstatistik, doğru bir şekilde veri toplama ve verileri bilgiye dönüştürme bilimidir ve verilerden öğrenebilmeyi, gözlemleri de bilgiye dönüştürmeyi sağlar. 

      Sayıların dilini doğru okumak, toplama-çıkarma-bölme-çarpma işlemlerine yani 4 işleme anlam kazandırıp sonuç çıkartmak ve istatistiklere dökmek, çok önemli.    

      İstatistik, sayısal verileri inceleyen bilim olduğuna göre, istatistik bilgisi en azından çevremizde olup bitenleri anlama ve bunları başkalarına anlatmada ve onlarla iletişim kurup etkileşimde bulunmaya yardımcı olur.

      İstatistik bilgisinin hatalı ve yanlış kullanıldığına dair epeyce geniş bir algı bulunmaktadır. Bu yetmezmiş gibi, çok kere yapılan hataların ve yanlış kullanılmanın bilinçli ve kasıtlı yapıldığı hissi doğmaktadır. Hatalı analiz sonucu alınan kararın istatistiksel sonuçları sunan kişiye yarar sağlayabilmesi imkanı olduğu bilinmektedir. 19. yüzyıl İngiliz başbakanı olan Benjamin Disraeli'ye atıf edilen "üç türlü yalan bulunmaktadır, yalanlar, lanetli yalanlar ve istatistikler." cümlesi, neredeyse atasözü gibi kullanılmaktadır. 

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.   

 

 


Bu yazı 333 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans