ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

27.04.2022

VETONUN AÇIKLAMASINI YAPACAKLAR

YazıYorum (Mete Kozdağ)


5 daimi
ve 10 geçici üyeden oluşan 15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesinden, küresel barışın garantörü olması gerekirken; son zamanlarda kendi çıkarları doğrultusunda veto hakkını kullanması, konseyi, kendisinden beklenen görevi yerine getiremez hale getirdi. 

      Son toplantısını 26 Nisan günü yapan 193 üyeli BM Genel Kurulu, veto gücüne sahip 5 ülkeden birinin bu hakkı kullanması halinde, açıklama yapmasını talep eden kararı, kabul etti.

      Karara göre BM Genel Kurulu, BM Güvenlik Konseyinin daimi üyelerinden biri herhangi bir kararı veto ettiğinde 10 gün içinde toplanarak, veto edilen konuyu görüşebilecek ve veto hakkını kullanan ülkeden kendisini savunmasını isteyecek.

      BM Güvenlik Konseyinin ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa'dan oluşan 5 daimi üyesinin veto etme hakkını azaltmaya yönelik ve de uzun süredir tartışılan bu konu, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaşın ardından yeniden gündeme geldi. 

      5 daimi üyenin, vetonun açıklamasını yapacak olmaları; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘'dünya 5'den büyüktür'' söyleminin de ne kadar doğru olduğunu gösteren bir karar oldu.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.      

 

 


Bu yazı 308 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans