ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

27.04.2022

18 MART ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ VE SONRASI

Ne güzel değil mi? İstanbul Boğazı'nda üç tane köprümüz vardı. Geçtiğimiz 18 Martta açılışı yapılan Çanakkale Boğazı'nda da bir köprümüz var artık.

     İyi ki yönetim, köprünün açılış tarihi konusunda çok büyük bir ayıptan son anda döndü. Cumhurbaşkanı'nın doğum gününde değil de 18 Martta açılış yapıldı. Yakışan da buydu, iyi oldu.

     Trakya'daki otoban yol ve bağlantı yollarıyla birlikte köprü cebimizden hiç para çıkmadan yapılmış. Öyle söylüyor ülkeyi yönetenler. Bundan daha güzel ne olabilir?

     Ben bu yazımda ne köprü maliyetini, ne geçiş ücretini, ne kaç yılda ve nasıl geri ödeme yapılacağını yazmayacağım. Hatta köprü maliyeti ile geri ödeme kıyaslamasını da yapmayacağım. O hesap uzmanlarının ve ilgililerin işidir.

     Şimdi ben bu yazımda, dikkatlerden kaçtığını sandığım önemli bir konuya dikkat çekmek istiyorum.

                                        ***

 

     Trakya'dan gelip köprü yoluyla Anadolu yakasına, Lapseki'ye geçen taşıtlar şimdilik Çanakkale yönüne yönlendiriliyor. Çünkü köprü projesiyle birlikte devamı olan Lapseki, Çan, Yenice, Balya üzerinden Naipli ve Bakacak kırsal mahalleler yakınından (Balıkesir yakınlarında) İstanbul- İzmir otobanına birleşmiş olacaktı. Proje ancak o zaman tamamlanmış sayılır. Yolun bizden yana olan bölümü yapılamadığı için akan trafik Çanakkale- Ezine- Ayvacık- Küçükkuyu- Altınoluk- Güre- Akçay- Edremit üzerinden Körfezi dolanacak.

     Son yıllarda yerli yazlıkçının ilgisinin arttığı Edremit Körfezi çevresindeki yerleşimlerde nüfus neredeyse on katına ulaşıyor. Trafik de aynı oranda artıyor. Zaten yaz aylarında büyük sıkıntı yaşanırken şimdi de Çanakkale Köprüsü'nün etkisiyle trafik içinden çıkılmaz bir duruma gelecektir.

     Başlamak üzere olan yaz sezonunda, Körfez Bölgemizde pek çok kazaların olmasını söylemek için kahin olmaya gerek yoktur. Allah korusun, aman herkes çok dikkatli olsun bu yörede. Sorumluluk, trafiği bu yöne yönlendiren,  yapılması gereken yolu yapmadan köprü açılışı yapan ulaştırma sorumlularında olacaktır.

     Çözüm nedir? Tek ve tam çözüm Çanakkale Köprüsü projesindeki Lapseki, Çan, Yenice, Balya üzerinden İstanbul – İzmir otoyoluna bağlantıyı bir an önce yapmaktır. Bu yol yapılır ve hizmete açılırsa Edremit Körfezi çevresindeki şu andaki tek yolun trafik yükü yüzde elli oranında azalır.

     Daha önce de yazmıştım. Ayvacık – Küçükkuyu arasında Kazdağları geçişine yapılmakta olan tüneller trafiği azaltmaz. Sadece dağ geçişini kolaylaştırır. Bu iki tünel de açıldığında geçiş paralı olursa, köprüye para, tünellere para sürücüler için tam bir çifte kazık olur.

     Bir başka çözüm, Ayvacık'tan Behramkale yoluna doğru geniş güzel bir yol var. Tam bu yolun denize ulaştığı noktadan Ayvalık'a feribot işletilirse Körfezi dolaşan yol biraz rahatlar diye düşünüyorum.

                                              *** 

     Bu güne kadar Çanakkale Boğazı'ndan geçişler feribotlarla yapılıyordu. Boğazdan geçişi GESTAŞ adlı bir firma sağlıyordu. Şu son günlerde GESTAŞ yüzde 42 ile yüzde 117 oranında değişen miktarlarda geçiş fiyatlarını artırdı.

     Siz köprü geçiş ücretini 200 lira'cık yaparsanız rekabet yapacak firmalar enayi değil ya, o da geçiş fiyatını ona göre artıracaktır. Olan vatandaşa, sürücülere olmuştur.  Vatandaşın suratına sille her yönden geliyor. Rekabet yok, fiyat artırma yarışı var sanki.

     Biz yapılan hizmetlerin karşısında değiliz. Biz planlı ekonomiden yanayız. Devlet plansız yönetilirse bunun adı keyfi yönetim olur. Neden Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) kapatıldı? Tek adam yönetiminin yolunu açmak için olduğu anlaşılıyor. Tek adam yönetimi demokrasiden, adı konmamış padişahlık yönetimine geçmek gibi bir şey.

     Bu köprü de milletimize, halkımıza hayırlı olsun. Ülke ekonomisine katkısı mutlaka olacaktır.

     Plansızlık gelecekte bizi sıkıntıya sokar. Benzer sıkıntılar şimdilerde görülmeye başladı.

     Biz ülkemizin, halkımızın sıkıntıya düşmesinden yana değiliz, olmayız.


Bu yazı 455 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans