ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

14.06.2022

GÖNÜLLÜ KAN BAĞIŞÇILARI 

YazıYorum (Mete Kozdağ) 

 

     

      Gönüllü Kimdir?

      Gönüllülük, bir bireyin maddi karşılık beklemeden ya da başka bir çıkar beklentisi içinde olmadan, ailesi veya yakın çevresi dışındaki bireylerin yaşam kalitesini artırmak veya genel olarak toplumun yararına olduğu düşünülen bir hedefe ulaşmak için, yalnızca içinden gelerek ve doğru olduğuna inanarak, destek olması biçiminde tanımlanıyor.

      Bugün 14 Haziran ‘Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü' ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2005 yılından bu yana her yıl kutlanmakta.

      14 Haziran, A-B- AB-O kan grubu sistemini bulan, Nobel ödülü sahibi bilim insanı Karl Landsteiner'ın da doğum günüdür.

      Kan; atardamar, toplardamar ve kılcal damarlardan oluşan damar ağının içinde dolaşan; akıcı plazma ve hücrelerden meydana gelmiş, kırmızı renkli hayati sıvıdır.    

      Kan, en önemli yaşam kaynağıdır. Akciğerden aldığı oksijeni dokulara ve dokularda üretilen karbondioksiti de akciğere taşır. Gerekli besin ve hormonları, hücrelere taşırken, onlardan çıkan atık maddeleri de atmak için akciğer, karaciğer ve böbrek gibi organlara taşır. Ayrıca vücut ısı dengesini sağlar, asit-baz dengesini korur.

      Kan, tek kaynağı insan olan ve yaşam için zorunlu bir sıvıdır. Tek kaynağının insan olması ve ihtiyaç duyulduğunda yerine konabilecek bir yedeğinin olmaması nedeniyle yaşam kurtarıcı bir sıvıdır. Ülkemizde kan ve organ bağışı, henüz istenen düzey ve istikrarda değildir.

      Bireyleri kan bağışına teşvik ederek bu davranışı, bir fedakarlık örneği olarak algılamalarını sağlamanın yolu, hiç kuşkusuz ki toplumun eğitimi ve bu eğitimin ilköğretim çağından itibaren başlaması ile mümkündür.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.    


Bu yazı 274 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans