ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

05.07.2022

"NEREDE NE EKECEĞİMİZE KİMSE KARIŞAMAZ"

YazıYorum

 

 

     05 Temmuz 1974 ...

      37'nci hükümeti kuran, Başbakan Bülent Ecevit ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan'dan ikilisinin CHP-MSP koalisyonu, iktidardaydı.

      48 yıl önce bugün. Bakanlar Kurulu, Türkiye'deki haşhaş ekimi yasağını kaldırdı.

      7 ilde haşhaş ekimi yapılabilecekti.

      Bu karara, Nixon başkanlığındaki Amerika Birleşik Devletleri, çok tepki gösterdi ve kararın geri alınmasına yönelik yeni bir baskı politikası uygulamaya çalışmışsa da dönemin Türk hükümeti geri adım atmamış ve bu konu, Başbakan Bülent Ecevit'in "nerede ne ekeceğimize kimse karışamaz" söylemiyle noktalanmıştı.

      Bunun üzerine ABD, kongrenin öncülüğünde, Türkiye'ye karşı askeri ve ekonomik bir ambargo girişimi başlatmıştı.

      Haşhaş, tarih boyunca Anadolu başta olmak üzere birçok bölgede yetiştirilen ve ekonomik değeri oldukça yüksek bir bitki. Tıp ve birçok sanayi kolunda fayda sağlamış olan haşhaşın, devletler arası ilişkilerde; siyasi ve ekonomik bir güç olarak kullanılmıştır.

      Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan itibaren, haşhaş ve afyon üretimine dair mevzuat düzenlemeleri yapılmaya başlanmıştır. Uyuşturucu özelliğe de sahip olan haşhaş ve türevlerinin uluslararası bir kuruluş olan Birleşmiş Milletler Teşkilatı tarafından kontrolünün sağlanmaya başlaması, taraf devlet olarak Türkiye'nin haşhaş üretimine ait politikasını da etkilemiştir.

      1960'lı yıllarda özellikle Amerikan baskısı ile haşhaş üretilen bölgelerde sınırlamaya giden Türkiye, 1971 yılında almış olduğu bir kararla haşhaş üretimini yasaklamış, bu yasak 1974 yılına kadar devam etmiştir.

      Haşhaş üretimi 1933 yılına kadar serbest ve kontrole tabi değildi.

      1933 sonrasında, özel bir birimle üreticiler denetlendi. 1938 yılından sonra ise söz konusu denetim, Toprak Mahsulleri Ofisine geçti.

      Kaçak yetiştirilmesine izin verilmeyen haşhaşın izin takibini yapan Toprak Mahsulleri Ofisi, yasadışı durumların önüne geçilmesi için çiftçinin ürettiği tüm ürünü takip etmekte ve bizzat kendisi tarafından haşhaş alımı yapılmaktadır.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.

     


Bu yazı 324 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans