ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

08.07.2022

BAYRAMDA ŞEKERE, TATLIYA VE CÜZDANA DİKKAT !

      Bugün arife ve yarın Kurban Bayramı ...

      Tüm İslam aleminin Kurban Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyor, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

      Kurban Bayramı boyunca şeker ve şerbetli tatlı tüketimi artmakta ve yoğun kaloriler nedeniyle de kan şekerimiz oldukça yükselmekte.

      Yeterli miktarın üzerindeki şeker ve tatlı tüketimi, sadece sağlık sorunları olanları değil tüm insanları etkileyen, sağlıksız beslenme.

      Bugün bayram alışverişi yapanlar; cüzdanlarından, maaş kartlarından ve kredi kartlarından çıkan paralar nedeniyle, gözleri, fiyat artışlarına çevirecek.

      Fiyatların genel düzeyinin sürekli ve hissedilir artışını ifade eden bir durum olan enflasyon, ülkemizde yükselmeye devam ettiği gibi tüm dünyada da zirveleri aşmaya devam ediyor.

      Dünya ekonomisi resesyona yani durgunluğa gidiyor.

      Birkaç ayı geçen sürede ekonomide meydana gelen belirgin düşüşü temsil eden resesyon, ülke ekonomisinde gelişen büyüme hızının ülkedeki nüfus artış hızından düşük olması nedeniyle, kişi başına belirlenen milli gelirin, artış göstermemesi olarak değerlendirilir. Böyle bir süreçte, ekonomi yavaşlar ve talepte canlılık yaşanmaz.

      Küresel ekonomideki daralma ve resesyon endişelerinin ilk faturası taşımacılıkta ortaya çıktı. Pandemiyle birlikte tarihi rekorlar kıran küresel denizyolu taşımacılık navlun endeksleri, düşüşe geçti. Küresel ticaretin yüzde 90'a yakının taşındığı denizyolunda, ekonominin de öncü göstergelerinden sayılan Baltık Kuru Yük Endeksi (BDI), bu yılın zirvesi olan 23 Mayıs'tan bu yana 1.350 puana yakın düşüş göstererek, dün 2.043 puana kadar geriledi. Konteyner navlununda da benzer bir düşüş yaşanıyor. Küresel danışmanlık şirketi Drewry'nin dünya konteyner endeksine göre, Ocak 2022'de 9.600 dolar olan 40'lık konteynerin spot navlun bedeli, Haziran 2022 sonunda 7.066 dolara kadar geriledi. Sektör uzmanları, küresel piyasalardaki resesyon beklentisi ve yatırımların yavaşlaması paralelinde navlundaki düşüşün devam etmesini öngördüklerini belirterek, yatırımcıları temkinli olmaları konusunda uyardı.

      Bayramda şekere, tatlıya ve cüzdana dikkat!

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.   


Bu yazı 309 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans