ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

09.07.2022

HİPOKRAT YEMİNİ SADECE DİLDE KALIRSA

YazıYorum 



Hipokrat Yemini
ya da bilinen adıyla Hipokrat Andı; doktorların, mesleklerini onurla uygulayacaklarına dair tarih boyunca ettikleri yemindir.

      Antik Çağ'da yaşamış ve Batı tıbbının kurucusu olduğu kabul edilen Hipokrat (Hippokrates) ya da onun öğrencilerinden birisi tarafından yazıldığı kabul ediliyor.  

      Hekim Andı, ant kavramının özel bir durumudur. Onun içeriği bir yasa metni olmayıp, bu andın içilmesinde de yasal bir zorunluluk yokmuş. (Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Ders Materyali-2018)

      Doktorlarla ilgili bir olumsuzluk olunca, Hipokrat Yemini akla gelir. Bu nasıl Hipokrat Yemini etmiş doktor? Söylemleri başlar ve bitmek bilmez.

      Hekimin sahip olduğu haklardan belki de en tartışmalı olanı, hekimin hizmetten çekilme hakkıdır. Hastanın hekim seçme hakkına nazaran oldukça dar kapsamlı olmakla birlikte, hekimin hizmetten çekilme hakkının bulunduğu kabul edilmektedir. Hizmetten çekilme hakkının içeriğinde, hekimin hem hastayı reddetme hakkı hem de başlanmış olan tedaviyi sonlandırma hakkı yer almaktadır. Türk Hukukunda hekimin hizmetten çekilme hakkı, Tıbbi Deontoloji Tüzüğü ile Çalışan Güvenliği Genelgesi'nde düzenlenmiştir. Söz konusu düzenlemelerde, hekime hizmetten çekilme hakkı tanıyan haller, mesleki ve şahsi nedenler, konsültasyona dayanan nedenler ve şiddet olaylarına dayanan nedenler olarak belirlenmiştir. Ancak hekimin acil durumlarda, resmi ve insani görevin ifasında hizmetten çekilme hakkını kullanması mümkün değildir. Öte yandan başka bir hekimin bulunmadığı veya hekimin bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmediği durumlarda da hizmetten çekilme hakkı kullanılamaz. Aksi bir durumda hekimin, tıbbi malpraktis (bilgisizlik, tecrübesizlik ya da hekimin hatasından dolayı hastanın zarar görmesi)' ten doğan sorumluluğu gündeme gelir. (M.Gökhan-Oğuzhan TÜRE)

      Dünya sağlık örgütüne göre; "Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir."

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.   

 

 


Bu yazı 291 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans