ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

18.07.2022

F-16'YA NİYET FRANSIZ RAFALE KISMET !

   YazıYorum (Mete Kozdağ)

 

      Tarih 25 Ekim 2021. ABD Temsilciler Meclisi'nin 11 üyesi Başkan Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a bir mektup göndererek; Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satılmaması çağrısında bulundu. Aralarında hem Demokrat hem Cumhuriyetçi Parti'den isimlerin yer aldığı üyeler mektupta, Amerikan Kongresi'nin F-16 satışını engelleyeceğinden emin olduklarını söyledi.

      Tarih 06 Nisan 2022. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken ABD'den Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yakıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı Kongre'ye gönderdiği bir mektupta, Biden yönetiminin Türkiye'ye potansiyel F-16 savaş uçağı satışının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağına ve aynı zamanda NATO'nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğine inandığını söyledi.

      ABD ile Türkiye'nin Patriot anlaşmazlığı sonrasında Türkiye'nin, Rus hava savunma sistemi S-400'leri alması ikili ilişkileri gerginleştirmiş ve Türkiye'yi F-35 programından çıkarmıştı.

      F-16 satışının onaylanacağı beklenirken, şartlarının neler olacağı da soru işaretiydi ve cevabı da geldi.

      Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyeleri Frank Pallone ve Chris Pappas'ın girişimiyle 2023 savunma bütçesine eklenen madde, Türkiye'ye F-16 satışı için, bu uçakların “Yunanistan hava sahasında tekrarlanan izinsiz uçuşlarda kullanılmayacağına dair somut adımlar atılmasını” şart koştu.

      Bu şartı kabul etmeyen Türkiye için gözler, söz konusu gelişmenin ışığında Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ikilisinin gerçekleştirdiği telefon görüşmesine çevrildi.

      Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmede, SAMP-T füze savunma sistemi konusunda beklentilerinin "tam açıklık" prensibi çerçevesinde azami iş birliğini içeren ortak bir sistem geliştirmek ve tedarik projesinin başlatılmasını temin etmek olduğunu ifade etti.

      SAMP-T, İtalya ile Fransa'nın ortaklaşa kurduğu ve bir süre sonra ‘Avrupa'nın füzesi' ismiyle anılan bir füze savunma sistemi. Sahip olduğu özelliklerle, kendi alanında ‘dünyanın en iyilerinden biri' olarak kabul ediliyor.

      ABD'nin, F-16 için ortaya attığı şartı kabul etmediğini belirten Türkiye, SAMP-T füze savunma sisteminin yanına Fransız Rafale, savaş uçağını da ekleyebilir.

      Belli olmaz, F-16'ya niyet Fransız Rafale kısmet!

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.       

 

 


Bu yazı 291 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans