YazıYorum (Mete KOZDAĞ)
Özel Tüketim Vergisi veya ÖTV; lüks tüketim malları ile insanlara ve çevreye verdiği zararlardan ötürü, kullanımı teşvik edilmeyen ürünlerden alınan, tüketim vergisidir.
ÖTV, Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir.
Özel Tüketim Vergisi kapsamındaki mal veya ürünler şöyledir;
- Lüks taşıtlar,
- Akaryakıt ve yağ türevli ürünler,
- Alkol-tütün-kürk vb.,
- Beyaz eşya.
ÖTV'nin uygulanmasındaki amaç, gelir elde etmekten daha çok sosyal yarar sağlamaktır. Bu sebeple Özel Tüketim Vergisi, lüks, sağlığa zararlı, çevreye zararlı ürünlere uygulanmaktadır.
1999 yılının Ağustos ayında ülkenin sanayiinin can damarı denilebilecek bir bölgede, İzmit Gölcük'te çok büyük bir deprem oldu. 3 ay sonra da Kasım ayında Düzce'de bir başka büyük deprem daha oldu. Ülkenin içinde bulunduğu mali krizin boyutları büyüdü. Ekonomi %6 küçüldü, enflasyon %70'lere çıktı, bütçe açığı arttı.
Yaşanan büyük depremden ötürü ortaya çıkan ekonomik kayıpları karşılamak için ilk olarak 26 Kasım 1999'da kabul edilen kanun değişikliği ile geçici bir süre, Özel İletişim Vergisi yürürlüğe alınmıştır. Ancak 2000 yılının ikinci yarısında yaşanan likidite krizi, 2001 Şubat krizi, devalüasyon, Türk Lirası'nın alım gücünün düşmesi, bankacılık sisteminin kilitlenmesi, ticari hayatın çok olumsuz etkilenmesi; ülkede yeni önlemler alınmasını ve bankacılık sektörü ile ekonomik yapının yeniden yapılandırılmasını, zorunlu hale getirmişti.
Özel İletişim Vergisi'nin en başta 31.12.2003 tarihine kadar yürürlükte kalması öngörülmekteydi. 2005 yılında yapılan düzenleme ile kalıcı hale getirildi.
2002 yılında yürürlüğe giren ÖTV, insanların tüketiminden vazgeçemeyecekleri ürünlerden alınmaktadır. Bu sayede bu ürünleri tüketmekten başka çaresi olmayan insanlar bu ürünlerden alınan ÖTV gibi vergileri de ödemek zorunda kalıyor.
Okuyunca anlıyoruz ki Özel Tüketim Vergisinin özeli kalmamış ...
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.