ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

31.07.2022

İLHAN İREM VE ORGAN BAĞIŞI

YazıYorum(Mete KOZDAĞ)      

 

 

      Şarkıcı ve söz yazarı İlhan İrem, böbrek yetmezliği nedeniyle 67 yaşında hayatını kaybetti. Allah rahmet eylesin.

      2016 yılında da böbrek rahatsızlığı sebebiyle hastanede tedavi gören İrem; geriye kalan dönemde de bu durumun sıkıntısını yaşadı.

      Son zamanlarda da durumunun ağırlaştığına dair haberler de sanatçıya dair gündemde yer alan son başlıklar olarak tarihe geçti. 67 yaşındaki müzisyenin, organ nakli beklediği ve uygun donör bulamadığı da haberlerde konu olmuştu.

       Organ bağışı, 18 yaşından büyük bireylerin gönüllülük esasına dayalı olarak yürütülen hayat kurtarmaya dayalı bir girişimdir. Ayrıca kişinin hayattayken organlarını bağışlamasının yanında, ölümünün ardından ailesi de organlarını bağışlayıp, başka insanların hayatları kurtarılabilir.  

      Ülkemizde, canlı ve kadavradan organ bağışı olmak üzere 2 şekilde gerçekleşmektedir. Hayatta olanlardan yalnızca böbrek ve karaciğer nakli kadavradan ise kalp, karaciğer, böbrek, pankreas, akciğer, ince bağırsak gibi organlar ve kalp kapağı, kemik, tendon, yüz, el, kol, bacak, uterus gibi organların nakilleri yapılabilmektedir. 

      Organ bağışının, dini yönden sakıncası yoktur. Büyük dinlerin çoğu organ bağışını onaylamakta ve desteklemektedir.

      Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 3.3.1980 tarih ve 396/13 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.

     Gönüllülük esasına dayalı olan organ bağışında bağışçı olmak için sağlık müdürlüklerine, devlet ve özel hastanelerin organ bağışı koordinatörlerine, sağlık ocaklarına ya da e-devlet üzerinden başvurulmalıdır. Bu noktalarda organ bağışı formu doldurulduktan sonra bağışçıya organ bağış kartı verilir/gönderilir.

      Organlar çürümesin umut olsun.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.       

 

 


Bu yazı 320 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans