ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

03.08.2022

STOK-ÇU(LUK)

YazıYorum(Mete KOZDAĞ)      

 

 

      Ekonomik durum iyi olduğu zaman kimsenin aklına gelmez, stok-çu(luk.)

      Ekonomik durum iyi olmadığı zaman ise 7'den 70'e herkesin aklına gelir, stok-çu(luk.)

      Türk Dili Kurumu (TDK) “stok” için “yığılım”, “stokçu” için ise “stok yapan kimse, istifçi” tanımını yapıyor. Gelecekteki fiyat farklılıklarından faydalanmak için önceden tedarik edilen malların satışa sunulmayıp bekletilmesine de “stokçuluk“ demekte.

      İstanbul Sanayi Odasında yapılan toplantıda gündeme gelen stok-çu(luk), kafaları karıştırmış durumda.

      Aslında ortada bir karaborsa durumu olsa stok-çu(luk) için menfi sözlerin haklılığı gündeme gelirdi ama karaborsa durumu yok.

      Türk Dil Kurumu “karaborsa“ için ‘bir malın gizli bir şekilde ve daha pahalıya satılması' tanımını yapmakta.

      Stok-çu(luk) 3'lüsü ve fiyat artışları özellikle Covid-19'la birlikte gündemimize girdi. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu; üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına yönelik düzenlemeler yapmak, gerektiğinde denetim ve incelemelerde bulunarak idari para cezası uygulamak ve her türlü tedbiri almak amacıyla 7244 Sayılı Covid-19 Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile hayata geçti. Ayrıca Devlet Denetleme Kurulu da ihtiyaç halinde göreve çağrılıyor.

      Sanayici, fabrikadaki stoku; optimum stok seviyesinde tutamazsa işletmenin devamlılığı, siparişlerin tamamlanması ile ilgili taahhütlerin yerine getirilebilmesi konusunda büyük sıkıntılar çeker ve bazı durumlarda da işletmesini durdurmak zorunda kalır.

      Çalışan bir fabrikanın, ham maddesi bittikten sonra hemen devreye girecek bir stok miktarı ‘optimum stok seviyesi' olarak tanımlanıyor ve bu stok da fabrikanın depolarında bulunması gerekiyor.

      Gıda maddelerinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin, mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak üreten yani "tağşiş" yapan firmaların isimleri nasıl açıklanıyorsa haksız olarak stok-çu(luk) yapanların isimleri de açıklanmalı.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.       


Bu yazı 298 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans