YazıYorum
60 yıl önce icat edilen çip, bilgisayarlardan otomobile günümüz modern cihazlarının en önemli ve en pahalı bileşenine dönüşürken, salgın sırasında akıllı telefonlar ve elektronik ürünlere yönelik talebin beklenmedik şekilde artmasıyla benzeri görülmemiş bir küresel kıtlığı tetikleyen bir arz şokuna neden oldu.
2022 yılı boyunca çiplerde tedarik sorununun devam etmesi beklenirken, az üretilen çipleri kimin alacağı konusunda, elektroniğin devleri ile otomotiv devleri arasında ve hatta ülkeler arasında dozu yükselen tartışmalar, bitecek gibi değil.
Ukrayna-Rusya savaşı sonrası patlak veren gıda ve enerji krizi tüm dünyayı etkiledi. Daha savaş sona ermeden ABD-Çin-Tayvan arasında çıkan gerilim ise yeni bir krizi kapımıza getirebilir. Uzmanlar, Tayvan'ın dünyanın en büyük çip üretici olduğuna dikkat çekerek olası bir savaşın kaosa neden olabileceğini ve ekonomik kargaşa çıkaracağını düşünüyor.
Kısacası çip krizi, dünyayı biçip gidecek.
Çip krizine giden yolda, iklim şartlarının da büyük etkisi var.
Dünyanın en büyük çip üreticisi olan Tayan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ve ülkede bulunan diğer tüm çip üreticileri için çanlar çalmaya başladı. Yalnızca TSMC, çip üretimi esnasında günde 156 bin ton su kullanıyor.
Çip üretiminde su, bir yarı iletkeni oluşturan düzinelerce metal katmanını temizlemek için kullanılıyor.
Taşıma suyla çip üretimi de sonuç vermedi.
Sonuç; susuzluk ve savaş, dünyayı biçip gidecek.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.