Kimi kitaplar vardır, çocuk kitabı gibi gözükse de aslında yetişkinler için de çok önemlidirler. Bu kitapları zaman zaman, tekrar tekrar okurum. İşte bunlardan biri de, Antonie De Saint-Exupery tarafından yazılıp, “Dünya Çocuk Klâsikleri” arasına kazandırılan “Küçük Prens”tir.
Çocuklar, dünya çocuk klâsiklerini niçin okumalıdır? Bu sorunun yanıtı şudur:
Birer yetişkin olduklarında iyi bir birey olmaları için!
Okuma çağının başlangıcından itibaren çocuklarımızın okuyacağı kitapları yetişkinler, genellikle aile bireyleri ve öğretmenleri seçer. Çünkü çocuk henüz kitap seçme yetisine sahip değildir. İşte bu noktada çocuklar için okuma kitaplarını seçen kişilerin “seçimleri” büyük önem taşır. Klâsik değerini kazanmış bir kitabı okumak, çocuğa çok önemli bir keşif olanağı sunar. Kendi yaşadığı dönem, toplum ve davranışların dışındaki bir dünyayı tanımaya başlar. Okuma, dil ve ifade yeteneklerini çok daha üst noktalara taşımasına yardımcı olur. Hepsinden de önemlisi, bir yetişkin olduğunda “iyi ve kaliteli” eserlere yönelmesine, dikkatli seçimler yapmasına zemin oluşturur.
Değerli yetişkinler, farkındasınız değil mi? Bu konuda siz anne-babalara, aile üyelerine ve öğretmenlere büyük görev düşüyor.
Okuma yaşındaki çocuğunuzun dil, okuma ve kavrama yeteneğine göre iyi ve kaliteli hazırlanmış dünya çocuk klâsikleri, çocuğunuza okuma zevkini aşılayacaktır. Çocuklarınıza klâsik çocuk kitaplarını mutlaka okutun, onları “gerçek kitaplar” ile tanıştırın.
Bu tür seçme kitapların sayısız yararları vardır. Okuduğunuz bir kitap, bir öykü size yarının gizlerini verir. Okuduklarınızın etkisi altında kalırsınız, insanları daha çok seversiniz, doğanın değerini daha derinden anlarsınız, bir yeşilin ne anlama geldiğini, bir kuşun yaşamının ne kadar önemli olduğunu kavrarsınız.
Küçük yaşlarda okunan bir kitap, unutmayın ki, yarının yeşerecek tohumlarını içerir. Siz büyüdükçe onlar da büyür, size sevgiyi, sevecenliği, hoşgörüyü aşılar.
“KÜÇÜK PRENS”TEN DERSLER
“Küçük Prens” kitabından, önemli gördüğüm bazı değerlendirmeleri aşağıda sunuyorum:
X Çiçekler, narin yaratıklardır. Çok masumdurlar. Kendilerini güvencede hissetmek isterler. Dikenlerinin korkunç silahlar olduğuna inanırlar.”
X “İnsan, bir çiçeği severse, milyonlarca yıldızda yalnız tek bir çiçek açarsa, işte o yıldızlara bakarak mutlu olur. Kendi kendine, ‘İşte orada, o yıldızlardan birinde benim çiçeğim' der.”
X “Kelebeklerle tanışmak istiyorsan, bir iki tırtıla katlanmasını öğrenmek zorundasın.”
X “Gelip geçici demek, hızla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olmak demektir.”
X “İnsan, yalnız yüreğiyle doğruyu görebilir. Asıl görülmesi gerekeni gözler göremez. Asıl önemli olan, gözle görülmeyendir.”
X “Gözler kör. Yüreğiyle bakmalı insan…”
X “Bir yıldızda yaşayan bir çiçeği seviyorsanız, geceleyin yıldızlara bakmak çok hoştur. Bütün yıldızlar, çiçek açmış gibidir.”
X “Çiçeğini senin için önemli kılan, onun için harcamış olduğun zamandır.”
X “Kişi, burnunun dikine gitse de, kimse fazla uzağa gidemez.”
X “İnsan, günbatımını çok üzgün olduğunda sever.”