ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

27.08.2022

TÜRKİYE CUMHURİYETİ VE ATATÜRK RÖNESANSI(11)

4: MUSTAFA NECATİ  (1894 – 1.1.1929)

Mustafa Necati 1894 yılında İzmir'de doğdu . Babası Darendeli Halit Beydir.Ailenin soyu Horasan'a dayanır. Annesi Elbistan'lı Mustafa Efendi'nin kızı Naciye Hanım'dır. Mustafa Necati  çok erken yaşta 1929'da Ankara'da öldü.İlk ve orta okulu İzmir'de bitirdi.  İstanbul'da Hukuk Fakültesinde okudu. 1914'de avukatlık ve öğretmenlik yapmak için İzmir'e döndü . 1915'de arkadaşı Vasıf Çınar'la birlikte Özel  Şark İdadisi isimli bir özel okul açtı.İzmir Türk Ocağı'nın aktif üyesi oldu. Altay Spor Kulübü'nün kurucuları arkasındaydı. Dünya Harbi'nin sonunda İzmir işgal edilince İstanbul'a , daha sonra Balıkesir'e gitti. Balıkesir'de Kurtuluş Savaşı'na katıldı. Kuva-yı Milliye komutanı olarak Yunanlılara  ve Ahmet Anzavur kuvvetlerine karşı olan mücadelede çok yararlı hizmetleri oldu. Kardeşiyle ‘'İzmir'e Doğru'' isimli bir gazete çıkararak Kurtuluş Savaşı'nı destekledi.. Balıkesir'de ‘'İdman Yurdu''nu kurdu.

16 Mart 1920'de İstanbul  işgal edildikten sonra, 23 Nisan 1920'da açılan TBMM'e Saruhan  milletvekili olarak katıldı. Bu dönemde Sivas İstiklal Mahkemesi üyesi olarak görevlendirildi. Daha sonra Kastamonu ve Amasya İstiklal Mahkemeleri Başkanlığını yaptı.  30.12.1923 -6.3.1924 arasında Bayındırlık ve İskan  Bakanlığı yapmıştır. Bu süre içinde Türkiye _ Yunanistan mübadelesini gerçekleştirdi. Nakliye işlerinin Türk gemisiyle yapılması konusunda önemli rol oynadı. 6.3.1924 – 22.11.1924 arasında Adalet Bakanlığı  sırasında şer'I mahkemeler  kaldırıldı. 21.12.1925 – 1.1.1929 arasında Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. Milli Eğitim Bakanı olduğunda ‘'Türk Muallimler Birliği'' genel başkanıydı.

Milli Eğitim Bakanı iken Mustafa Necati çok önemli faaliyetlerde bulundu. Maarif Teşkilatı Kanunu'nu  çıkardı. Eğitim işleri validen alındı , bakanlık kontrolüne alındı. ‘'Maarif hizmetinde asıl öğretmenliktir'' söylemi  öğretmenlik mesleğini yüceltti. 10 bölge merkezinde öğretmen okulu inşaatı başladı. Bunların başında Gazi Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü, İzmir Erkek Öğretmen Okulu ve Balıkesir Necatibey Eğitim Fakültesi olan Balıkesir Necatibey Muallim Mektebi gelmektedir.  Avrupa'ya, uzman öğretmen yetiştirmek için öğrenci gönderilmesini sağladı. Yeni bir ilkokul programı hazırladı. Orta öğretim parasızlaştı. Okul kitapları bakanlıkça bastırıldı. Yabancı okullar denetim altına alındı. Köy öğretmeni yetiştirmek için köy öğretmen okulları projesi hazırlandı.İlk köy öğretmen okulu Denizli ve Kayseri'de açıldı. Harp inkılabı gerçekleştirildi. Millet okulları açıldı. Okuma – yazma seferberliği başlatıldı

Atatürk'ün yakın düşünce ve mesai arkadaşlarından onun reformlarının sarsılmaz savunucusu bir devlet adamıydı.  Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı dönemdeki hizmetleri ilehatırlanır. Necatibey Eğitim Fakültesi onun adını taşımaktadır.

                                        

 

                                      


Bu yazı 278 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans