ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

22.08.2022

AV MEVSİMİ BAŞLADI

YazıYorum (METE KOZDAĞ)


Av,
 evcil olmayan hayvanları vurma veya yakalama işidir.                                                               

      Avcı, avlanmayı seven veya avlanmayı, kendine iş edinen kimsedir.

      Avlanmak, ava gitmek, ava çıkmak, av için dolaşmaktır.

      Yukarıdaki terimleri biraz daha açarsak; eti yenilsin, yenilmesin; yaratılışı icabı vahşi olup insandan kaçan hayvana av, böyle bir hayvanı kaçmaz hale getirip yakalamaya da avlama deniyor.

      Avcılık, başlangıçta insanların karınlarını doyurmasına yönelik olan bir faaliyetti. İlk insanlar ovalarda dolaşırken toplayabildikleri bitkiler ve kovalayıp yakalayabildikleri küçük hayvanlarla beslenmişlerdi.

      İnsanlar karınlarını doyurmak için ekip biçmeyi ve hayvan yetiştirmeyi öğrendikten sonra da avcılığı sürdürmeye devam ediyorlar.

      Bugün 22 Ağustos ve av mevsimi başlayalı 2 gün oldu.

      Buna göre, yaban hayvanlarının biyolojik gelişimlerinde iklimsel olarak oluşan bölgesel farklılıklar dikkate alınarak; avlanma bölgeleri, türler, avlanma süreleri belirlendi.

      20 Ağustos'ta başlayan ve 05 Mart 2023 tarihinde son bulacak av mevsiminde; Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve Resmi Tatil günlerinde avlanmak, serbest olacak. Ayrıca yaban domuzu avı, salı günü de yapılabilecek.   

      Ülkemizde avcılık belgesi; 18 yaşını doldurmuş, silah taşıma ehliyetine sahip, 4915 sayılı kanuna göre avcılık belgesi almaya engel hali bulunmayan, avcılık ve av yaban hayatı ile ilgili eğitim almış ve sınavda başarılı olmuş kişilere başvuruları halinde verilen belgeyi ve avlanma pulunu almış olanlar, avlanma sezonunda avlaklarda, avlanma hakkına sahip oluyor.

      Bugün birçok ülkede avcılık tartışılıyor olsa da avcılığın, dünyanın en büyük sanayi kollarından olan silah endüstrisine sağladığı pazar nedeniyle yasaklanması, ısrarla engelleniyor. Hayvan avlama haricinde, av tüfeğiyle cinayet işleniyor.    

      Avcılıkta kullanmak için çok kolay şekilde alınabilen silahlar, hayvanlarla birlikte insanların da hayatını sonlandırıyor.

      İçinde bulunduğumuz zaman diliminde tüm dünyada kabul gören yaban hayatı ve yaşama ortamlarının korunması hakkındaki uluslararası yaklaşım, gelecek nesillere aktarılması gereken doğal bir miras oluşturduğu yönündedir. Bu nedenle avcı, toplumun diğer bireylerinden daha fazla sorumluluk taşımakta. Çünkü, toplumun tamamına ait doğal kaynakların önemli bir bölümünü sadece toplumun bir kısmını oluşturan, avcılar kullanmakta.

      Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, önceki yıllarda, avcılara yönelik hazırladığı "Doğal Hayatı Koruma" hutbesinde, avlanmanın zevk veya spor amacıyla değil, ihtiyaç durumlarında yapılması gerektiğini bildirdi. Hutbede yer alan "Av için yapılan aşırı harcamalara bakılırsa, avlanmanın bir ihtiyaç için yapılmadığı anlaşılır" söylemi, tartışmaları da beraberinde getirmişti.

      Avlanmak, eskiden bir ihtiyaçtı ama bugün için bu durum söz konusu değil. Spor ve zevk için avlanmak doğru değil. Hayvanları katletmek, av yapmak onları zevk için öldürmek hoş bir şey değil.

      Tüm hayvanlar, insanlar gibidir. Onların da yaşamaya hakkı var.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.         

 


Bu yazı 294 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans