YazıYorum (METE KOZDAĞ)
20 Ağustos Cumartesi günü, Gaziantep ve Mardin'den katliam gibi iki kaza haberi gelmişti. İki kazada toplam 36 kişi, hayatını kaybetti.
Gaziantep'te bir otomobilin şarampole yuvarlanması sonucu olay yerine gelen ekiplere otobüs çarptı, 16 kişi öldü.
Mardin'in Derik ilçesinde de TIR ile 2 aracın karıştığı kazada yaralılara müdahale eden ekiplere bir başka TIR çarptı, 20 kişi öldü.
Çeşitli kaza haberleri gelmeye devam ediyor ve can-mal kayıpları da bitmek bilmiyor.
Devrilen otobüsler, kontrolden çıkan tırlar, yanan araçlar, karşı şeride veya ters yöne dönerek kafa kaya çarpışan araçlar ve benzerleri ‘bu kazalar neden oluyor' sorusunu sorduruyor.
Sorunun cevabını farklı yerlerde aramaya gerek yok. Kazalar için ‘mental ve metal yorgunluk iş başında' demek, yeterli olacaktır.
Zihin yorgunluğu veya beyin yorgunluğu diye de tanımlanan mental yorgunluk, zihnin yoğun kullanılmasını gerektiren durumlarda ortaya çıkar. Karar verme, analiz etme, düşünme gibi bilişsel becerilerin uzun bir süre devam ettirilmesi mental olarak yorgun hissetmeye yol açar. Özetle mental yorgunluk; gündelik hayatın hızı ve çeşitli zorluklar karşısında buna tepki olarak meydana gelen zihinsel durgunluktur.
Söz konusu durum, kişinin; dikkat, konsantre olma, problem çözme gibi becerilerini etkin şekilde kullanmasına engel olur.
Mental açıdan yorgun olan kişi, kendini hep mutsuz hisseder. Yaşama sevinci, enerjisi, motivasyonu azalır. İçinden hiçbir şey yapmak gelmez. Bu durum haliyle sosyal ilişkilerini, eğitim ve iş hayatını olumsuz etkiler. Araştırmalar, yorgunluğun fiziksel dayanıklılığı da azalttığını ortaya koymuştur.
Metal yorgunluğu tanımı, sürekli olarak çalışan veya belirli bir yükün sürekli uygulanması sonucu, metal malzemelerin istenilen dayanma özelliğini kaybetmesi şeklinde açıklanıyor.
Günlük yaşantıda, mental ve metal yorgunluk; aynı anda, aynı yerde iş başında.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.