ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

08.09.2022

MİLLİ KUVVETLER CADDESİ VE MİRALAY REŞAT ÇİĞİLTEPE

YazıYorum(Mete KOZDAĞ)          

  

 

     

      Milli Kuvvetler Caddesi, 1912 yılında tren garının açılmasından sonra gelişmiş ve Balıkesir'in en önemli yaya-araç yoludur.

      Belediye tarafından 1913 yılında, İstasyon Caddesi'nin (bugünkü Milli Kuvvetler Caddesi) açılması için pek çok istimlak gerçekleştirilmiştir.

      Milli Kuvvetler Caddesinde başlayan çalışmaların yerel ve ulusal basında yer alan haberlerinin özeti; ‘'18 Temmuz günü başlayan çalışmaların 40 gün içinde bitirilmesi ve Balıkesir'in kurtuluşunun 100'ncü yıldönümü günü olan 6 Eylül'de açılması planlanıyor'' şeklindeydi.

      48 gün geçmesine rağmen 6 Eylül 2022 tarihinde, Balıkesir; bitirilmemiş bir Milli Kuvvetler Caddesi gördü.

      Yapılması gereken, sorumlu kişilerin makamlarını caddeye taşıması ve çalışmaların başında durmasıydı ama yapılmadı.

      Miralay Reşat Çiğiltepe, 57'nci Tümen Komutanı olarak Büyük Taarruzun ikinci gününde, Çiğiltepe'yi geri alma emrini Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya söz verdiği sürede yerine getiremeyince intihar etmiştir. Ölümünden sonra İstiklal Madalyası ile onurlandırılmış ve Mustafa Kemal Atatürk tarafından ailesine "Çiğiltepe" soyadı verilmiştir.

      Miralay, Osmanlı Devleti'nin son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında kullanılan mirliva ile kaymakam rütbeleri arasında olan ve günümüz rütbelerinden albaya denk bir, askeri rütbedir.

     Bir yanda Milli Kuvvetler Caddesi'ndeki bitirilmeyen çalışmalardan sorumlu olan(lar) diğer yanda da Çiğiltepeyi söz verdiği zamanda alamayıp intihar eden Miralay Reşat Çiğiltepe.        

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.


Bu yazı 323 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans