YazıYorum (Mete Kozdağ)
Şanghay Beşlisi veya Şanghay Paktı 1996 yılında; Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan beşlisinin oluşturdukları uluslararası bir örgüt iken 2001 yılında Özbekistan'ın 9 Haziran 2017 yılında Hindistan ve Pakistan'ın, gözlemci statüsünde olan İran'ın da 17 Eylül 2021 yılında, tam üye olarak kabul edilmesi ile üye sayısını dokuza çıkarırken ismi de Şanghay İşbirliği Örgütü oldu.
Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ)'nün ortaya çıkmasında, Çin Halk Cumhuriyeti;
- Dağılan, Sovyetler Birliği sonrasında sınır güvenliğini korumayı,
- Batı bölgesindeki ekonomik gelişimi arttırmayı,
- Artan enerji ihtiyacını, batısındaki Avrasya ülkelerinden karşılamayı,
- Soğuk savaş sonrasında ABD, AB ve NATO'ya karşı daha güçlü bir bölge oluşturmayı, amaçladı.
Örgüt, neden Şanghay adını kullanıyor ... Dünyaca ünlü bir liman kenti olan Şanghay, Çin'in nüfusu en yüksek olan şehri olmasının yanı sıra ayrıca ülkenin ekonomi, finans, ticaret ve nakliye merkezi olup Çin ana karasının günümüzdeki ekonomi, finans ve ticaret merkezi ve dünya çapında finans, ticaret ve ulaşım alanlarından da başta geleni.
Dün, Özbekistan'ın Semerkand şehrinde iki günlük olarak planlanan ve bugün bitecek olan zirveye ‘özel konuk' olarak katılan Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, görüşmeler yaptı/yapıyor.
Örgüt, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşı sorgulamaya devam ederken; şimdilik kaydıyla, savunma, ekonomik ve siyasi ‘'ortaklık girişimimiz yok diyor'' ama ABD'nin de Asya'daki askeri yerleşimine karşı duruyor.
Ülkemize, uygun ekonomik faydalar sağlayacağı örgüt ilişkilerinin, NATO yapılanmasını bozmayacak şekilde dengede tutulması, çok önemli.
Yapılan ve sonrasında da yapılacak örgüt görüşmelerinden şangırtı bekleyenler pek umutlanmasın ve Şanghay getirilerini de ciddiye alsınlar.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.