YazıYorum (Mete Kozdağ)
Seyyar satıcı (sokak satıcısı), belli bir satış yeri bulunmayan ve malını tüketicinin ayağına götürerek, dolaşarak satan kimse olarak tanımlanıyor.
Kırsalda geçinemeyen ve kentlerde de iş olanağını bulamayanlar, yaşamlarını sürdürebilmek amacıyla kendi çözümlerini yaratmakta ve seyyar satıcı olarak, kayıt dışı çalışmakta.
Seyyar satıcılar, yaşamlarını sürdürüyor ama yaşadıkları yerin; ekonomik, sosyo-kültürel yapısına uyum sağlayamıyor ve sorun oluşturuyor.
Bu nedenle yaptırımlarla karşılaşsalar da yerel yönetimler, oy verecekleri nedeniyle belli zamanlarda bu sürece kayıtsız kalabiliyor. Seçimler sonrasında da kalınan yerden devam ediyor ve kovalamacalar başlıyor.
Seyyar satıcılar ‘seyyarları oyalayan oy alamaz' söyleminden harekete geçerek, kendilerini temsil için çalışmaya başladılar.
Seyyar satıcılar;
- Çalışma şartlarının ve koşullarının iyileştirilmesini,
- Kayıt dışı çalışanlara, kayıt altına alınma fırsatı verilmesini,
- Bu konulara dair yasanın, ivedilikle çıkarılmasını, istiyor.
Yerel yönetimler, seyyar satıcıların görüşlerini de dikkate alan katılımcı bir yaklaşımla seyyar satıcılık sektörünü kayıtlı sisteme dönüştürecek ve yasal nitelik kazandıracak düzenlemelere giderek; seyyar satıcıları, sokaklardan alarak daha uygun fiziki ve ekonomik özellikleri olan belirli mekanlara taşımalılar.
Seçimden seçime seyyarları oyalayan, oy alamaz.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.