ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

03.10.2022

AÇILMAYAN AVRUPA YOLU

YazıYorum (Mete Kozdağ)

 

      Avrupa Birliği, Avrupa halklarının ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda birbirleriyle kaynaşmasını öngören, Avrupa devletlerinin ve vatandaşlarının bir araya gelerek oluşturduğu, uluslarüstü bir yapıdır.

      1963 yılında, Türkiye ile Avrupa Ekonomi Topluluğu arasında imzalanan ‘Ortaklık Antlaşması' Avrupa ülkeleriyle ilişkilerin, temelini oluşturmuştur.

      1996 yılında imzalanan Gümrük Birliği Antlaşması ise ilişkilerin dönüm noktasıdır.

      Avrupa Parlamentosu'nun 15 Aralık 2004'teki toplantısında tüm Avrupa dillerinde ve Türkçe olarak “evet” yazılı pankartlar taşıyan parlamenterler Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) yolunda, yeşil ışığı yakmıştı.

      Oylamada 407 parlamenter, Türkiye'nin Avrupalı olması yönünde oy kullanırken, 262 vekil “hayır” demişti. Bundan iki gün sonra AB devlet ve hükümet başkanları resmi olarak “Türkiye üye olabilir” açıklaması yapmış ve müzakerelere başlama tarihini 3 Ekim 2005 olarak belirlemişti.

      3 Ekim 2005 tarihinde, Lüksemburg'da yapılan ‘Hükümetlerarası Konferans' ile Türkiye, resmi olarak Avrupa Birliğine katılım müzakerelerine başladı.

      Ayrıca aynı gün düzenlenen basın toplantısıyla Türkiye için ‘Müzakere Çerçeve Belgesi' yayımlandı.

      Böylece, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki açılamayan Avrupa yolunda çok önemli bir dönüm noktasını aşılarak yepyeni bir sürece girildi.      

      Tarih 3 Ekim 2022, 17 yıldır açılmayan Avrupa yolundayız.

      Geçen sürede iki tarafın da ‘olmasanız da olur' sözlerinin ‘kabul edilebilir bir iradeden' geldiği görülmekte.

      Zaten son göç olayında da yaşananlar; açılmayan Avrupa yolu yerine, sorunsal veya dönemsel çözümlerin daha faydalı olacağını gösterdi.

      Hırvatistan'ın 2013 yılında üye olmasıyla AB 28 üyeli bir birlik haline geldi. Bununla birlikte İngiltere'nin 31 Ocak 2020 tarihinde üyelikten resmen çekilmesiyle, AB bugün 27 üyesi olan bir birlik durumunda.

      6-7 Ekim günlerinde, AB Dönem Başkanı Çekya'nın ev sahipliğinde Prag'da düzenlenecek olan ‘Gayriresmi Nitelikli AB Liderler Zirvesi' öncesinde ‘Avrupa Siyasi Topluluğu' toplantısı planlanıyor.

      Toplantıya 27 AB üyesinin yanı sıra Türkiye, Batı Balkan ülkeleri Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Kosova ve Bosna Hersek'in yanı sıra Norveç, Liechtenstein, İsviçre, İngiltere, İzlanda, Ukrayna, Gürcistan, Moldova, Ermenistan ve Azerbaycan, lider seviyesinde katılacak.

      Bu toplantı, Avrupa ve AB'nin geleceğini farklı noktalara taşıyabilir.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.     

 


Bu yazı 286 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans