ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

04.10.2022

BAYRAK SEVGİSİ ve BAYRAĞA SAYGI

Anayasamızın ilk üç maddesini hatırlatarak konuya girmek istiyorum. Çünkü ilk üç madde; Türkiye Devletinin bir CUMHURİYET olduğunu, Cumhuriyetimiz'in niteliklerini, Devletimizin ülkesi ve milleti ile bölünmez bir bütün olduğunu, Dili'nin TÜRKÇE ve Bayrağının şekli kanunda belirtilen, Beyaz Ay Yıldızlı AL BAYRAK, Milli Marşı'nın İSTİKLAL MARŞI ve Başkenti'nin ANKARA olduğunu yazmıştır. Hatta anayasamızın dördüncü maddesinde de bu üç temel maddenin değiştirilemeyeceğini belirterek, değiştirilmesinin teklif bile edilemeyeceği belirtilmiştir. 1924,1961 ve 1982 tarihli anayasalarımızdaki ilk üç madde aşağıda sıralanmıştır.

Madde 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

Madde 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk Milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, DEMOKRATİK, LAİK ve SOSYAL bir HUKUK devletidir.

Madde  3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milleti ile bölünmez bir bütündür,.Dili Türkçe'dir. Bayrağı, şekli kanunda belirtilen beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı "İstiklal Marşı"dır. Başkenti Ankara'dır. Şeklinde yer almış olup, 4 ncü Madde de bu üç temel maddenin değiştirilemeyeceği belirtilmiştir.

Türk Bayrağı tüzüğünün yürürlüğe konulması 22.09. 1983 tarihli ve 2893 sayılı kanunun 2,3,6 ve 9 ncu maddelerine göre bakanlar kurulunca 25.01. 1985 tarihinde kararlaştırılmıştır.(29 Mayıs 1936 tarih ve 2994 sayılı Türk Bayrağı Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.)

Bu yazıyı yazma sebeplerime gelince; bazı kendini bilmezlerin bayrağımıza saygı göstermediğini veya gereken saygıyı göstermede kusur işlediklerini gördüğüm içindir.Kardeşim kişi insan olduğunu, birey olduğunu ve devletimize vatandaşlık bağı ile bağlı olduğunu biliyor ve söylüyor ama Milli bayramlarımızda evine bayrak asmıyor. Asmak da gecikiyor, astığı zamanlarda da, milli bayramımız gün ve tarih olarak geçmiş ve bitmiş olmasına rağmen o' bayrak orada günler, haftalar ve aylarca bırakılıp unutuluyor. (Yıllarca duranları ...bile görüyoruz) Güneşin, yağmurun, rüzgarın etkisi ile bayrağımızın rengi soluyor, yırtılıp parçalanıyor, dalgalanmıyor sallanıp düşüyor. Be adam, balkona çamaşır mı astında unuttun, sen bayrak nedir bilmiyor musun, sen bayraksız kalmayı biliyor musun? Bayrak bir milletin onuru, şerefi  ve bağımsızlığının sembolüdür.

Bazı kişiler ya bilmiyorlar veya bildikleri halde bayrağımıza saygıda kusur işliyorlar. Biz nasıl öğrendik, şimdi onları sıralıyorum. Daha ilk okulda iken öğrendik. Hazır-Ol'a geçerek, durup cephe alarak, el ve baş ile selam verilecek ve saygı duruşunda bulunulacak haller şunlardır.

1 - Cumhur Başkanımız ve yabancı devlet başkanlarının geçişinde kendilerine durarak, ayakta ve cephe alarak selam verilir.

2 - İstiklal Marşı çalınıp söylenirken ve İstiklal Marşı ile göndere bayrak çekilip indirilirken, durularak, ayakta ve cephe alarak selam verilir.

3 - Önümüzden cenaze korteji ve içinde cenaze olan araç geçerken, durularak, ayakta  ve cephe alarak selam verilir ve başla takip edilir.

4 - Törenlerde önümüzden Sancak ve Sancak kıtası geçerken sancak, durarak, ayakta ve cephe alarak selamlanır ve başla takip edilir.

5 - Resmigeçit törenlerinde Bayrak ve Bayrak  kıtaları önümüzden geçerken bayrak ayakta ve cephe alarak selamlanır ve başla takip edilir.

6 - Bir yerde İstiklal Marşı eşliğinde/ veya Marş çalınıp söylenmeden de olsa Bayrak indirme ve bayrak çekme yapılıyorsa görenler ve duyanlar tarafından ayakta, durarak ve cephe alarak selam verilir.(İstiklal Marş bitinceye kadar)

7 - Her türlü seremonide ve  törende, bir devletin milli marşı çalınıyorsa veya söyleniyorsa durularak ve ayakta cephe alarak selamlanır.

Bu selamlamalarda resmi üniforma taşıyanlar şapkalı ve el ile selamlama yaparlar. Üniformasız olan kişiler başlarındaki şapka, fotör, başlık, kep, kalpak, takke ...vb. çıkartırlar ve selamlama esnasında ellerine alırlar. Bayrak bir milletin şan ve şerefinin simgesi olduğu gibi, aynı zamanda bağımsızlık sembolüdür. Sancak da  şanlı Türk Ordusu'nun onur timsalidir. Türk Bayrağı kanunda belirtilen şekil ve ölçülerde yünlü kumaştan, keza sancak da kanunda belirtilen şekil ve ölçülerde atlas kumaştan yapılır. 

Çocukluğumda bayrak törenlerinde ve istiklal marşı çalınırken, babam şapkasını çıkarırdı, annem ve ablalarım ile kız kardeşlerimde başlarını açarak selam verirlerdi. Benim annem ve babam okul müdürü okula çağırdığında ve muhtar heyet odasına çağırdığında da başlarını açarlar, ayakkabılarını kapı eşiğinde çıkartırlar ve kapıyı da bir kaç kez çaldıktan sonra içeri girerlerdi. Babamın bizzat okul müdürümüzün odasına bu anlattığım şekilde girdiğini gördüm. Yeğenimin annesini de keza aynı şekilde baş örtüsünü açarak okul müdürünün  odasının kapısından içeri girdiğini gördüm. 

Türk Bayrağı, Cumhurbaşkanlığı yapmış kişilerin, şehitlerimizin ve tüzükle belirlenecek asker ve sivil kişilerimizin vefatında onların tabutlarının örtüsü olarak, ayrıca kanunda yazılı kişilerin tabutlarının örtüsü olarak kullanılır. Açılış törenlerinde Atatürk heykellerine ve yemin törenlerinde masalara örtülebilir.

Ayrıca ve özellikle, her yıl 10 KASIM ATATÜRK'ün ölüm yıl dönümü törenlerinde ve hükümetimizce ilan edilen milli yas günlerinde bayrağımız önce göndere tam olarak çekilir ve sonra da yarıya kadar indirilir, yarıya kadar indirilen bayrak yas süresi sonunda , önce tam olarak göndere çekildikten sonra indirilir.Bu da yas ve matemin bir ifadesidir, yas gününün tarihi, nedeni ve kaç gün ve/veya saat süreceği hükümetimizce belirlenir ve kamu oyuna duyurulur.Bayrak ; bir devletin, bir milletin ve onun halkının bağımsızlığının, şan ve şerefinin sembolüdür. Bayrağımız'a ve Milli Marşımız'a saygıda kusur edilmemelidir, edenler uyarılmalı ve yasalar önünde cezalandırılmalıdır. 


Bu yazı 267 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans