YazıYorum (Mete Kozdağ)
Dünya Habitat Günü, her yılın Ekim ayının ilk Pazartesi günü; kentlerin ve kasabaların durumunu, göz önüne almak için kutlanır.
Dünya Habitat Günü, 1985 yılında Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği tarafından kararlaştırılmış ve ilk olarak 1986 yılında kutlanmaya başlamıştır.
Dünya Habitat Günü'nün hedefi, tüm insanların en temel hakkı olan barınma konusunda çalışmalar yapmak ve tüm yerleşimlerde, bu hakkı elde etme konusunda yaşanan eksiklikleri gidermektir.
Bu hedeflerle birlikte Dünya Habitat Günü, insanlara; yaşadıkları kentin geleceğini belirleyebilecekleri güce sahip olduklarını, hatırlatmayı amaçlıyor.
Dünya Habitat Günü çerçevesinde her yıla özel bir tema belirleniyor ve yapılacak etkinlikler, bu temayla birlikte, ilgili alt temalar etrafında toplanmaktadır.
2022 yılında tema olarak ‘Uçuruma Dikkat! Kimse ve hiçbir yer, geride kalmasın' seçildi.
Bu tema, önceki yıllara göre zor anlaşılan bir seçim olmuş ama Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in açıklamaları, gayet anlaşılır şekilde.
Açıklamaya bakalım ...
“İklim kaosu ve çatışmalardan COVID-19'a kadar bir dizi zorluk en çok en savunmasız grupları vuruyor. Hızlı ve plansız kentleşme bu sorunların çoğunu şiddetlendiriyor” diyen Guterres, günümüzde bir milyardan fazla insanın konut sayısı yetersiz aşırı kalabalık yerleşim yerlerinde yaşadığını ve bu sayının her gün arttığını ifade etti.
Guterres, bu nedenle “Elektrik, su, sanitasyon, ulaşım ve diğer temel hizmetlere erişimin yanı sıra herkese uygun fiyatlı konut sağlamak için daha acil eyleme ve daha fazla yatırıma ihtiyacımız var” dedi.
Kimseyi geride bırakmamanın 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin ana taahhüdünü oluşturduğunu vurgulayan Genel Sekreter, “Bu da şehirleri kadınlara ve çocuklara uygun hale getirmek, varlıklılar ile yoksullar arasındaki, kentsel ile kırsal arasındaki ve kalkınmış ve kalkınmakta olan bölgeler arasındaki uçurumları kapamak anlamına geliyor” dedi.
Kapsayıcı, güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir şehirler ve insan yerleşimlerinin son derece önemli olduğunu hatırlatan Guterres, şehirler ve kasabalar ve toplumlar eşitsizliklere çözüm, herkes için yeterli barınma, iklim krizi ile mücadele ve salgın sonrası yeşil ve kapsayıcı toparlanma çabaları için yenilikçi çareler bulunmasına öncülük edebilir” dedi.
Guterres, bunun için de insan merkezli politikaların izlemesi, sürdürülebilir tüketim ve üretim kalıplarının teşvik edilmesi, yeşil ve esnek altyapıya öncelik verilmesi anlamına geldiğini, sözlerine ekledi.
Guterres “Dünya Habitat Gününde gelin birimize olan ortak sorumluluğumuzun gereğini yapacağımızı taahhüt edelim” diyerek, noktaladı.
Duydum sizi! “Açıklama anlaşılır da sokak hayvanları için tek bir kelime bile geçmiyor“ diyorsunuz.
Haklısınız, habitatlı günlerde sokak hayvanları için çok faydalı kararlar, kalıcı duruma getirilmeli ve sürdürülmeli.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.