ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

06.10.2022

İŞGALDEN KURTULUŞA İSTANBUL

YazıYorum (Mete Kozdağ)

 

 

 

      Osmanlı Meclis-i Mebusan'ı; 1.ve 2. Meşrutiyet sırasında görev yapan, 23 Aralık 1876'da yayınlanan Kanuni Esasi'ye göre kurulmuş, yasama organıydı.

      Meşrutiyet; hükümdarla yönetilen bir ülkede, hükümdarın ya da bir başbakanın başkanlığı altında bir hükümetin ve yasaları yapan seçilmiş bir parlamentonun bulunduğu, yönetim biçimiydi.

      Sonrasında 93 savaşı nedeniyle oluşan çeşitli sorunlardan ötürü Meclis-i Mebusan kapatıldı.

      93 Harbi ya da 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı; Osmanlı padişahı II. Abdülhamit ve Rus çarı II. Alexander döneminde yapılmış olan bir savaştır. Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir.

      31 Mart Olayı sonrasında, Mayıs 1909'da Anayasanın bazı kısımları değiştirildi.

Bu değişiklikler daha çok padişah ve Soylular Meclisi (Ayan Meclisi) hakkındaydı. Hem padişahın hem de Soylular meclisinin yetkileri daraltıldı.

      Balkan Savaşı'nın patlak vermesiyle sıkıyönetim ilan edildi ve yeni seçime, gidilemedi.

      Mondros Ateşkes Antlaşması'nın ardından 21 Aralık 1918 tarihinde Padişah Vahdettin tarafından seçimler bir kez daha yapıldı. Meclis-i Mebusan, seçimler sonucunda ilk toplantısını 12 Ocak 1920 tarihinde gerçekleştirdi.

      Daha sonrasında 16 Mart 1920'de gelen işgalci güçlerin baskısı ile Meclis-i Mebusan 11 Nisan 1920 tarihinde resmen kapatıldı.

      23 Nisan 1923 tarihinde açılan Ankara Büyük Millet Meclisi, faaliyetlerine başladı ve İstanbul'un işgali, bir yönüyle İstanbul'un kurtuluşu sürecini başlattı.

      Birinci Dünya Savaşı sonrasında 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'nı delil gösteren İtilaf Devletleri'nden Fransa, Britanya İmparatorluğu ve İtalya 13 Kasım 1918 tarihinde Haydarpaşa civarlarında demirleyip, İstanbul'a giriş yaptılar.

      İşgalin ilk tohumları atılırken Ankara'da ise İtilaf Devletleri'ne karşı savaş zaten başlamıştı. Mustafa Kemal Paşa, Kurtuluş Savaşı'nı çoktan başlatmış ve İstanbul'da kurulan hükümeti tanımadığını beyan etmişti.

      Bu durum; İstanbul'un kurtuluşu ile ilgili Ankara'nın tavrını, net bir biçimde ortaya koymaktaydı.

      Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasının ardından Refet (Bele) Bey komutasında görevli bir Türk Askeri Birliği İstanbul'a girmiş olsa da işgali resmi olarak sona erdiremedi.

      Batı Anadolu ancak 18 Eylül 1923'te düşmanlardan temizlendi ve hemen ardından Mudanya Ateşkes Antlaşması ile İstanbul, Boğazlar Bölgesi ve Doğu Trakya, güvence altına alındı.

      Ardından imzalanan Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra 23 Ağustos 1923 itibariyle düşman askerleri İstanbul'dan ayrılmaya başladılar.

      5 yıl kadar sürmüş olan işgalin ardından Türk Ordusu, 6 Ekim 1923 tarihinde İstanbul'a girerek, kurtuluşunu gerçekleştirdi.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.    

 

 
 
 
 
 
 
 

Bu yazı 321 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans