YazıYorum (Mete Kozdağ)
10.10.2010 tarihinde başladı ve devam ediyor.
Bugün 10.10.2022 Dünya Balıkesirliler Günü ve 12. yılımızı kutluyoruz.
Tarihçilere göre Balıkesir ismi, Bizans İmparatoru Hadrianus' un av partilerinde kullanmak için yaptırdığı Paleo Kastro (Eski Hisar) sözcüğünden kaynaklanmıştır. Tarihi bir gerçekliği de bulunan bu isim, daha sonra halk etimolojisi sayesinde değişik rivayet ve yorumlara da konu teşkil etmiştir. Bu rivayetlerden bazıları, kısaca şöyledir;
Balıkesir ismi daha çok bal, balık, kesir ve hisar kelimeleri üzerinde yapılan oynamalarla izah edilmiştir. Bir rivayete göre Balıkesir'in adı eskiden Balık Hisar şeklindeymiş. Buradaki “balık” Eski Türkçe' de “şehir, kale” veya “saray” anlamı taşımaktaymış. “Kale Şehri” anlamını veren bu rivayete göre bu ad, XI. yüzyıldan sonra kullanılmaz olmuştur. Gerçekten de Orta Asya' da “Beşbalık” gibi bazı Uygur Devrine ait yer isimlerinde “balık” kelimesinin şehir anlamında kullanıldığı dikkati çekmiştir.
Diğer bir rivayete göre ise; Balıkesir ismi, “balı kesir” yani “balı çok, bol” anlamındaki söz grubundan gelmiştir. Buna göre Balıkesir'in balının bol ve lezzetli oluşu bu adı almasına sebep olmuştur.
Başka bir rivayet ise; Balıkesir' in ilk kurulduğu yıllarda buraya gelen bir yabancının iyi muamele görmemesi üzerine “balı keser” yani “hatır, gönül tanımaz” adını verdiği şeklinde olmuştur. Buna göre “bal” Arapça' da “hatır, gönül” anlamına gelmiştir.
Bütün bu rivayetler içinde en kabul edileni, buraya yerleşen Türk Oymakları' nın, Orta Asya hatıralarını canlı tutmak için koymuş olabilecekleri “Balık Hisar” adı olmuştur.
İlin “Balıkesir” ismi dışında tarihte daha çok anılan bir ismi daha olmuştur. Bu isim, yörede bir süre hakim olan Karesioğulları Beyliği'nin kurucusu Karasi Bey' den kaynaklanan “Karesi” adı olmuştur. İl gerek beylik gerekse Osmanlı Sancaklığı döneminde, daha çok bu isimle anılmıştır. Bir rivayete göre de Karesi Beyi' nin oturduğu kaleye “Beylik Hisar” adı verildiği için bu isim değişerek, bugünkü Balıkesir şeklini almış olduğu söylenmiştir.
İbni Batuta ve diğer Arap kaynaklarına göre Balıkesir Şehri, Karesi Bey tarafından kurulmuştur. Karesi Vilayeti, 2. Meşrutiyetin ilanına müteakip, müstakil mutasarrıflık haline getirilmiş 1923 yılında da bir kanunla “Karesi” deyimi kaldırılarak isim, Balıkesir olmuş.
Balıkesirliler Dernekleri Platformu adı altında toplanıp, şehrimizi içeride ve dışarıda temsil edenleri tanıyalım.
1- Balıkesirliler Birliği Derneği
2- Ankara Balıkesirliler Derneği
3- Bursa Balıkesirliler İl ve İlçeleri yardımlaşma Derneği
4- Almanya Balıkesirliler Kültür ve Dayanışma Derneği
5- İstanbul Manyas İrşadiyeliler Kültür ve Dayanışma Derneği
6- Karacabey Balıkesirliler Derneği
7- İstanbul Havranlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
8- Akhisar Balıkesirliler Derneği
9- Balıkesirli Bürokrat ve İş adamları Derneği
10- İstanbul Balıkesirliler Derneği
11- İzmir Balıkesirliler Sosyal ve Yardımlaşma Derneği
12- Manisa Balıkesirliler Derneği
13- İzmir Balıkesirliler Eğitim ve Kültür Derneği
14- Soma Balıkesirliler Derneği
15- Karacabey Kepsutlular Derneği
16- İstanbul Gönenliler Derneği
17- Bodrum Balıkesirliler Derneği
18- Bursa Dursunbeyliler Derneği
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.