ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

15.10.2022

KARANLIĞI AYDINLATAN ALIN TERİ

YazıYorum (Mete Kozdağ)   

                        

 

 

         Maden, yer kabuğunun bazı bölgelerinde çeşitli iç ve dış doğal etkenlerle oluşan, ekonomik yönden değer taşıyan mineraldir.        

         Maden İşçisi, madenlerin çıkarılmasıyla doğrudan veya dolaylı şekilde görevli, denetim ve idareye ilişkin işler dışında, bedensel faaliyet gösteren çalışanlardır. 

         Kömür, yanabilen organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş olup, diğer kaya tabakalarının arasında damar haline uzunca bir süre (milyonlarca yıl) ısı, basınç ve mikrobiyolojik etkilerin sonucunda meydana gelmiştir. 

         Anadolu'da madenciliğin önemi, 19.yüzyılda aralarında maden kömürü ve linyitin de bulunduğu yeni madenlerin keşfiyle artmıştır. Akdeniz ülkelerinde genelde görülmeyen maden kömürü, Türkiye'de Zonguldak havzasında 1829'da keşfedilmiş ve 1848'de işletilmeye başlanmıştır.  

         Enerji harcamaları Türkiye ekonomisi üzerinde ciddi bir baskı unsuru olarak varlığını sürdürmekte. Dışa bağımlı yapının değiştirilmesi adına, yerli kaynaklarla üretimin artırılması gerekmekte. Aynı zamanda kömür kullanımının neden olduğu çevresel tahribatların asgari düzeye indirilebilmesi için teknolojik yatırımlara ihtiyaç var. Bu yapılırsa, yerli kömür kullanımı yaygınlaştırılarak, Türkiye'nin bu alandaki problemleri giderilir. 

         Çalışma hayatı içerisinde, ayrı bir sınıf oluşturan maden işçilerinin gündelik ve sosyal yaşamları ile aile ilişkilerinin, iş yaşamına göre şekillendiği görülmekte.   

         İşçilerin madende geçirdikleri zaman dışında, günlük ve sosyal yaşam için yeteri kadar vakit bulamamaları, genel olarak yaşam etkinliği bakımından kısıtlı imkanlara sahip olması, sosyal yönden aktif bir yaşam sürdürmelerine engel olmakta. 

         Maden işçisi kaza olunca, ölüm olunca hatırlanmak istemiyor. Madenlerde çalışan işçiler ölüme meydan okuyarak, zor koşullarda çalışıyor. Patlamalar, yangınlar ve çökmelerin yanı sıra sağlıklarını tehdit eden, ömürlerini kısaltan ve birçok kronik hastalığa yol açan bir ortamda çalışmak zorundalar.  

         Yeraltı zenginlikleri bakımından rezervi oldukça yüksek madenlerimiz, işçilerimizin karanlığı aydınlatan, alın teri sayesinde çıkartılıyor.

         Maden işçilerimizin, hakkı ödenmez. 

         Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.          

   

 

 
 

Bu yazı 286 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans