ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

17.10.2022

ISIRMASINA İZİN VERİLİRSE MUTLAKA KOPARIR

YazıYorum (Mete Kozdağ)   

                        

     IMF Başkanı Kristalina Georgieva, küresel ekonomi için en kötüsünün henüz görülmediğini tekrarlayarak "faizler artıyor ancak henüz ısırmaya başlamadı. Faizler yükselmeye devam edecek ve yüksek faizin etkilerini  biraz gecikmeyle hissedeceğiz" dese de bu sözleri "ısırmasına izin verilirse mutlaka koparır" şeklinde anlamak, daha gerçekçi olacaktır.

      Isırılmak kaçınılmaz ve bu konuda eller taşın altına sokulmazsa dünya ekonomisinden çok büyük bir parça kopacak.

      Bu arada IMF(International Monetary Fund-Uluslararası Para Fonu)'nin, dünya ülkelerine parasal destek sağlayan en büyük örgüt olduğunu hatırlayalım.

      Hızla yükselmeye devam eden enflasyona karşı mücadelede gerçekçi politikalar uygulanmazsa büyümeyi engelleyecek, hatta durduracak ve bundan da en çok düşük gelirliler, oldukça kötü etkilenecek.

      Daha gelmedik ama 2023 yılı, şimdiden resesyon yılı olarak adlandırılıyor.

      Resesyon kelimesi "durgunluk" anlamına geliyor.

      Birkaç ayı geçen sürede ekonomide meydana gelen belirgin düşüşü temsil eden bu terim, ülke ekonomisinde gelişen büyüme hızının ülkedeki nüfus artış hızından düşük olması nedeniyle; kişi başına belirlenen milli gelirin artış göstermemesi, olarak değerlendiriliyor.

      Avrupa ve Rusya arasındaki meydan okumaların sertleşmesi ve yaptırımların artması, şimdilik Türkiye'ye uzak kalan faiz etkisinin ve resesyon şiddetinin, ısırıkla kalmasını sağlayabilir mi?

      Türkiye, dibindeki savaşı; diplomasi ile soğutmak ve çözmek istiyor. Bunu yaparken de tahterevallinin destek kısmında ayakta kalmayı başararak iki uçta bulunanları, dengede tutuyor.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.          

   

 

 


Bu yazı 280 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans