ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

29.10.2022

CUMHURİYET

YazıYorum (Mete Kozdağ)

 

 

      99'uncu yılında egemenliğin bir kişiden, zümre veya bir sınıftan alınıp, millete verilişinin bayramıdır Cumhuriyet.

      Milletin yönetimde söz hakkı elde ettiği günün bayramıdır Cumhuriyet.

      Kişilerin çalışarak, yeteneklerine göre kamu kurumlarına girdikleri ve yükseldikleri ülkenin bayramıdır Cumhuriyet.

      Ülkenin ve devletin belli kişi, aile veya sınıfın istekleriyle yöneltilemeyeceği devletin, toprak ve millet bayramıdır Cumhuriyet.

      98 yıl önce seçme-seçilme hakkına kavuştuğumuz günün bayramıdır Cumhuriyet. 

      Hukukun üstün olduğu, tüm imtiyazların kaldırıldığı ve kanun önünde bütün vatandaşların eşit olduğu, haklının ne olursa olsun hakkını alacağı olan bayramdır Cumhuriyet.

      9'uncu Cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman Demirel'in ‘'Cumhuriyet nedir, diye sorarsınız. Size cevabım şudur: Cumhuriyet benim işte! İslamköyden çıkmış bir köylü çocuğunu Cumhurbaşkanı yapan, Cumhuriyettir. Cumhuriyet budur. Bunu Büyük Atatürk'e borçluyuz" cümlesidir, Cumhuriyet.

      Türkiye Cumhuriyeti, tarihin çok çetin tecrübelerinin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu çıkışta kan vardır. Emek vardır. Alın teri vardır. Millet olma çabası vardır. Gerçekte, Türk Milletinin yitirilmiş görünen bütün öz yetenekleri, anlaşılmayan özellikleri Cumhuriyetle belirli ve belgeli bir şekilde bütün dünyaya yeniden ispat edilmiştir.

      Cumhuriyet, cehaleti bir numaralı düşmanı olarak kabul etti. Ülkenin en uzak yerlerindeki karanlığı aydınlatmayı hedefledi. Şehirlerde halkevleri kurarak okuma-yazmayı, sporu, müziği, tiyatroyu, dayanışmayı, birlikteliği öğretti. Köylere enstitüler yoluyla bilim, ziraat, müzik götürdü. Günümüzde eğitim, aydınlık ve çağdaşlık, Cumhuriyet sayesinde varlığını sürdürüyor.

      Atatürk diyor ki! "Cumhuriyet, ahlaki fazilete dayanan bir idaredir. Cumhuriyet; düşünür, bilgili, kültürlü, sağlam vücutlu ve yüksek karakterli koruyucular ister. Cumhuriyet idaresi, faziletli ve namuslu insanlar yetiştirir. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk toplumudur. Bu toplumun bireyleri ne kadar Türk kültürüyle dolu olursa, o topluma dayanan cumhuriyet de o kadar güçlü olur. Cumhuriyeti ve onun gereklerini yüksek sesle anlatınız. Bunu yüreklere yerleştirmek için elverişli olan hiçbir durumu kaçırmayınız."

      Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun.     

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.

 

     


Bu yazı 248 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans