ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

30.10.2022

2023 VE SONRASINDA DA 1923 VİZYONU

YazıYorum (Mete Kozdağ)

 

      İngilizceden dilimize geçen vizyon kelimesi, bireysel olarak kullanılmasının yanında pek çok kurumun temel prensiplerini belirlemek amacıyla da kullanılmakta.

      Bu nedenle çok kişi bu ifadeyle karşılaşır ancak anlamını bilen sayısı azınlıktadır.

      Vizyon, anlam olarak "görünüm, görüntü"dür. Önsezi, ileri görüş, hayal gibi anlamları da mevcut. Ancak önsezi ve ileri görüş anlamları, öne çıkmakta. Gelecek hedeflerini belirleyerek günü ve yarını şekillendirmeye fayda sağlar.

       Vizyon, gelecek hedeflerini belirleyerek günü ve yarını şekillendirmeye fayda sağlar.

      Vizyon sahibi olmak; ileri görüşlü olmayı, ayağı yere sağlam basan planlar kurmayı ifade eder.

      Atatürk'ün 1923 ve sonrası için de söyledikleri; 2023 ve sonrasında da vizyon olarak kabul görüyor.

- "Büyük işleri, büyük milletler yapar"

- "Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki tekniğin gerektirdiği şeyleri yapmaz, itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur"

- "Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız"

- "Bütün dünya bilsin ki, benim için bir yandaşlık vardır: Cumhuriyet yandaşlığı, düşünsel ve toplumsal devrim yandaşlığı. Bu noktada yeni Türkiye topluluğunda, bir bireyi bunun dışında düşünmek istemiyorum"

- "Dünyada herşey için, medeniyet için, hayat için, başarı için, en hakiki mürşit bilimdir, fendir"

- "Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılapların amacı, Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağımıza uygun ve bütün mana ve biçimiyle uygar bir toplum haline değiştirmektir"

- "Ekonomik kalkınma, Türkiye'nin hür, müstakil, daima daha kuvvetli, daima daha refahlı Türkiye idealinin belkemiğidir"

- "Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunamaz"

- "Tüketici yaşamak iyi değildir. Üretici olalım"

- "Siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa meydana gelen zaferler devamlı olamaz, az zamanda söner"

- "Çalışmak demek, boşuna yorulmak, terlemek değildir. Zamanın gereklerine göre bilim ve teknik ve her türlü uygar buluşlardan azami derecede istifade etmek zorunludur"

- "Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan, biçim ve kılıkta başarıdan çok, ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip donanmaktır"

- "Bir millet eğitim ordusuna sahip olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak eğitim ordusuyla mümkündür"

- "Biz cahil dediğimiz zaman, mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz. Kastettiğimiz ilim, hakikati bilmektir. Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi, hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören gerçek alimler çıkabilir"

- "Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak!"

- "Müspet bilimlerin temellerine dayanan, güzel sanatları seven, fikir terbiyesinde olduğu kadar beden terbiyesinde de kabiliyeti artmış ve yükselmiş olan erdemli, kudretli bir nesil yetiştirmek ana siyasetimizin açık dileğidir"

- "Yeni kuşak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır"

- "Basın milletin müşterek sesidir. Başlı başına bir kuvvet, bir okul, bir öncüdür"

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.

 


Bu yazı 253 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans