YazıYorum (Mete Kozdağ)
Tüm yollar olmasa da yolun biri 4 günlük mesaiye çıkar.
Tümü olmasa da çalışanların bir kısmı 4 günlük mesaiye geçer.
İş günü sayısını azaltmak ...
Dünyanın bir süredir tartıştığı bir konu.
Haftada iki gün izinle çalışmanın bir ayrıcalık olarak görüldüğü günümüzde, çalışılan gün sayısını azaltan veya işe gitmeden evde çalışmayı hayata geçirmek isteyen, ülkeler ve şirketler var.
Çalışan üretkenliği ve iş-yaşam dengesini önemine değinen 4 günlük mesainin savunucuları; çalışanların hem memnuniyetinin ve hem de üretkenliğin arttığını öne sürüyor.
5 gün yerine 4 gün işe gitsek yani 4 gün çalışıp, 3 gün tatil yapılabilir mi? Maaşlar da aynı kalıyor. Ayrıca 3 gün tatil, özellikle iç turizmi de patlatır.
2018 yılı sonlarında Yeni Ekonomi Programıyla (YEP) birlikte, Türkiye'de de kamu personel rejimi çalışması için aşağıda yazılı adımlar atılmıştı.
Hizmetin özelliğine göre kamu çalışanları hangi saatlerde çalışacaklarını kendileri belirleyebilecekti. Memurlar haftalık doldurmak zorunda olduğu 40 saatlik mesai süresini nasıl tamamlayacağına kendisi karar verebilecekti. İşin en yoğun olduğu 10.00-12.00 ile 13.00-15.00 saatleri arasında tüm memurlar mesaide olacaktı. Geri kalan saatleri ise belirleyebileceklerdi. Kamu çalışanları isterse bir günlerini boşaltabilecekti. Böylece, OECD ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinin büyük bölümünde kamu kurumlarında uygulanan esnek çalışma modeli Türkiye'de de uygulanacaktı. Kamu kurumları ile çalışanların ihtiyaç ve tercihleri uyumlaştırılacaktı. O tarihte yaklaşık 2.5 milyon memuru ilgilendiren, hizmetin özelliğine göre uygulanacak esnek çalışma modelleri geliştirilecekti. Böylece çalışanların iş yaşam dengesini kurarak aile ve sosyal yaşamlarına, kurs ve eğitim programlarına daha fazla vakit ayırmaları sağlanacaktı.
Her geçen gün daha fazla ülke, aynı üretkenlik seviyelerini korurken, çalışma gününü-saatlerini azaltmanın mümkün olduğunu keşfediyor.
5 gün yerine 4 gün işe gitmeye, çok çabuk uyum sağlanır...
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.