ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

06.11.2022

ATATÜRK VE DEMOKRASİ

Derler ki;"Atatürk cumhuriyeti kurdu ama demokrasiyi getirmedi." Bu eleştirilerin kimisi bilgi sahibi olmamaktan, kimisi kasten yapılıyor...

Engeller ve Demokrasi adlı kitabımda konuyu 2,5 yıl derinlemesine çalıştım…

Atatürk kurtuluş savaşını "Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir."sloganını duvarına yazdırdığı millet meclisinden yürüten bir lider olarak bu eleştirileri hiç hak etmiyor.

Vefatından önce iki kez demokrasiye geçmeyi deneyip vazgeçti. Gerekçeleri vardı…

İlk muhalefet partisi 17 Kasım 1924 Terakki Perver Cumhuriyet Fırkası 6,5 ay kaldı.

İkincisi Serbest Cumhuriyet Fırkası 12 Ağustos 1930 üç buçuk ay sonra kapandı…

Sebep; saltanat ve hilafetin kaldırılmasına karşı olanların bu partilerde toplanmalarıydı. Atatürk devrimine karşıydılar…

07 Ocak 1946 DP'nin kurulmasıyla birlikte çok partili siyasal yaşama geçildi…

Kuruluş aşamasında 13 milyonluk bir ülke olan TC okur-yazar oranı % 10'lar bile olmayan, parasını yabancı bir bankanın bastığı, bir çivi bile yapamayan, elektriği, yolu olmayan, soyadının, sokak isimlerinin, kapı numaralarının olmadığı savaştan çıkmış, yoksulluktan kırılan kendisini padişahın kulu olarak gören bir toplum demokrasiyi nasıl hazmedebilirdi…

Atatürk halk fırkasını kurarken amacı siyasal demokrasiye geçişin alt yapısını hazırlamaktı. Bu yüzden “Halk fırkasını (CHP'yi)halka siyasi terbiye vermek için kurduk.” Demişti. Çünkü halk siyasi terbiyeyi tekke ve zaviyelerden öğreniyordu.

O demokrasi getirdim demekle demokrasinin gelmeyeceğini çok iyi biliyordu…

Fransız siyaset bilimci ve anayasa uzmanı Marice Duvarger bakın ne diyor: 

“Az gelişmiş ülkelerde nüfusun büyük bölümü okuma-yazma bilmeyen, feodal ve tarımcı ülkelerde çok partili ve serbest seçimli sistem büyük mülk sahiplerine yarar. Demokratik tartışma, halk buna katılmaya yetenekli hale gelince gelişebilir.”

Peki, demokrasinin alt yapısı nedir?

“Gelişmiş bir ekonomi, Milli gelir düzeyinin insanca yaşanabilecek bir düzeyde olması, eğitim ve kültür düzeyi, STK' ların güçlü olduğu toplumsal örgütlülük düzeyi, demokrasi kentlilik bilinci oluşmuş, insan haklarına saygılı, modern, sanayileşmiş, sivil, katılımcı ve özgürlükçü bir alt yapı gerektirir…

Son olarak:

Aralık 1979'dan, Şubat 1989'a kadar SSCB demokrasi getireceğiz diyerek Afganistan'ı işgal etti. On yıl sonra geri çekilirken Afganistan'da Taliban'ın getirdiği şeriat rejimi vardı…

Devrim de demokrasi de ithal edilemez… Alt yapısız olmaz…



Bu yazı 241 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans