ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

07.11.2022

HOLLANDA'NIN RUSYA HAMLESİ

YazıYorum(Mete Kozdağ)

  

 

 

      Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte 27 Avrupa Birliği ülkesi dahil birçok dünya ülkesi, Rusya'ya karşı ekonomik yaptırım ve ambargo kararı almıştı.

      Rusya, bu yaptırımlara karşılık olarak doğal gaz vanasını kapattı. Avrupa genelinde doğalgaz ve elektrik fiyatları, kış mevsimi gelmeden yüzde 500'den fazla zamlandı.

      Hollanda ‘'önceliğim hayati idame'' dedi ve Rusya'ya yönelik yaptırımlardan çekildiğini açıkladı.

      Yazımın ilk cümlesini biraz daha açayım; Hollanda Hükümeti ‘'önceliğim hayati idame'' dedi ve Rusya'ya uygulanan 91 yaptırımdan çekildiğini açıkladı.

      Hayatı İdame; herhangi bir olumsuzluk ve imkansızlık durumunda eldeki tüm imkanları kullanarak, gerekirse bu imkanlar üzerinden alternatif imkanlar yaratarak içinde bulunulan durumu kendi menfaatine çevirerek, hayatta kalma durumudur.

      Hollanda'nın Rusya, yani ‘hayati idame' hamlesine bakalım ...

- Rus bayraklı 34 gemiye uygulanan yaptırım kaldırıldı ve Hollanda limanlarına yanaşmalarına izin verildi. Dondurulan 13 Rus malvarlığı geri iade edildi.

- 25 Hollanda şirketine, Rus gaz devi Gazprom'dan doğal gaz ve enerji anlaşması yapması için izin verildi. Toplam 150 Rus vatandaşına, şirketine, belediyesine, kurumuna ve eğitim kuruluşuna uygulanan yaptırımlar kaldırıldı.

- Toplam 13 sivil toplum kuruluşu üzerindeki yaptırımlar kaldırılarak, "Rusya ve AB arasında diyalog kurulmasına yardımcı olma" amacıyla yasal izinler verildi. Bir Hollanda şirketine, Rus şirketlerinden ve devletinden ödeme alabilmesi için izin verildi, söz konusu yaptırımlar kaldırıldı.

      Hollanda'nın Rusya hamlesi sonrasında NATO ve AB üye ülkelerinden bu hamleye katılım olur mu?

      Rusya'nın, İsveç ve Finlandiya ile yapacağı yeni bir saldırmazlık anlaşması, bu ikiliye NATO üyeliğini yeniden sorgulatır ki bu da şaşırtıcı olmaz.

      İsveç'in yeni başbakanı Ulf Kristersson'un bugün başlayacak Türkiye ziyareti, sonuçları açısından çok önemli.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.     

 


Bu yazı 243 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans