ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

14.11.2022

Kent arşivi ve Balıkesir’e giden yerel basın ciltleri

Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin, 1992-1993 yılındaki kurucu dekanı Prof. Dr. Âdem Çabuk, kısa bir süre önce vefatının ardından, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nde düzenlenen bir programla anıldı. İyi de oldu. Bu anma programının düzenlenmesinde emeği geçenleri, başta Ali Bor ve Salih Yaldız olmak üzere yürekten kutluyorum. 

Fakültemizin temeli, 1993 yılında, kent dışındaki “Hapy Center” mağazasının arkasında, ruhsatsız bir yerde atılmıştı. O töreni anımsıyorum. Kısa sürede tamamlanıp, Bandırma'ya hemen kazandırılması için prefabrik olarak yapılan binanın temel atma törenine, dönemin Bandırma Kaymakamı İsmet Akçabay, yerin ruhsatsız olması nedeniyle haklı olarak katılmamıştı. Fakültenin temel atma töreninde açılan afişin bir ucunu sabitleyecek yer bulunamadığından, afişin bir ucunu BANSİAD üyesi Nihat Yazıcı'nın tuttuğunu anımsıyorum. Prefabrik ve dört derslikli yapılan bina, Ali Bor'un başkanlığındaki Bandırma Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin(BANSİAD) büyük desteği ve Bandırmalıların katkılarıyla kısa sürede tamamlanıp, fakülte 1992-1993 eğitim-öğretim yılında açılmıştı.

Bu kısa girişin ardından gelelim, diğer önemli konulara…

BASIN ARŞİVİMİZİ BALIKESİR ALDI

Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin kurulması aşamasındaki güçlükleri anlatan bir köşe yazımı, “26 Altın Adam” başlığı altında, o dönemde Nihat Özbek'in sahipliğindeki  “GERÇEK GAZETESİ”nde yayınlamıştık. Bu yazımda, BANSİAD'ın o günlerdeki 26 üyesinin fakültenin yaşama geçirilmesi için özverili katkılarını dile getirmiştim. İşte bu yazıdan yeniden yararlanmak istedim. Bandırma'nın eski yerel gazetelerinin tüm ciltlerinin Bandırma İlçe Halk Kütüphanesi'nde bulunduğunu bildiğimden, Kütüphanenin Müdürü Hasan Fidan'ı aradım. Ancak 1964 yılından beri kütüphanede bulunan 350 yerel gazete cildini, binanın yetersizliği nedeniyle Balıkesir İl Halk Kütüphanesi tarafından alındığını öğrendim. Yani Bandırma'ya ait bu yerel gazetelerden yararlanarak araştırma yapmak isteyenler, artık Balıkesir'in yolunu tutmak zorunda bulunuyor. Tabii ki bu, Bandırma İlçe Halk Kütüphanesi'nin suçu değil. Kimin suçu mu?

BANDIRMA KENT ARŞİVİNİ KURAMADI

Asıl suçlu, Bandırma'da bugüne dek “Kent Arşivi”ni oluşturamayan, bu konuyu gündemlerine almayan gelmiş-geçmiş belediye yönetimleridir. 

Yıllardır, Bandırma'nın bir “Kent Arşivi”ne ihtiyacı olduğu konusunda çok sayıda köşe yazısı ve haber yazdım.

Hiç unutmuyorum. Sedat Pekel'in, Bandırma Belediye başkanlığını yürüttüğü ikinci döneminde, bu konuyu kendisine açtığımda, “Madem öyle, bana bu kent arşivi konusunda bir dosya hazırla” dedi. Balıkesir'de hizmet veren kent arşivinin yöneticileri ile görüşmeler yapıp, büyük emek harcayarak hazırladığım ayrıntılı bir dosyayı Pekel'e verdim. Pekel, dosyayı alarak, oturmakta olduğu belediye başkanlığı koltuğundaki sümenin altına koymuştu. Ondan sonra en küçük bir gelişme olmadı. Pekel, o dosyayı “sümen altı” etti. Zaten, iki dönem belediye başkanlığı, bir dönem Balıkesir milletvekilliği döneminde, Pekel'in Bandırma'ya ciddi hiçbir kalıcı hizmeti olmadığını da herkes biliyor.  Yine Pekel'in, çok doğru olsa bile kendisine ait bulunmayan hiçbir öneriyi yaşama geçirmediği de herkes tarafından bilinen bir başka gerçek. Yaşı 74 olmasına karşın hâlâ kendisini vitrinde göstermek ve “ne olur olmaz” diyerek, nabız yoklayıp siyasetten koltuk bekleyen, gençlerin önünü açmayı hiç düşünmeyen Sedat Pekel'in hiç ilgilenmediği bu kent arşivi olayını bir kez daha dile getirdikten sonra Belediye Başkanı Tolga Tosun'a sesleniyor ve “Bandırma için çok gerekli şu kent arşivi konusunu mutlaka çözümlemelisin” diyorum.


Bu yazı 219 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans