ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

17.11.2022

YENİDEN KURULUR MU?

YazıYorum (Mete Kozdağ) 

 

 

 

      17 Kasım 1972 tarihinde TUKP adıyla kurulan Türkiye Ulusal Kadınlar Partisi, Türkiye de kurulan ilk siyasal rejimli kadın partisi olarak tanındı. 

      Partinin genel ideolojisi, sosyalizm ve feminizm üzerine kuruluydu. Meclisteki erkek egemenliğini yok etmek ve kadına yer açmak, partinin ideolojik hedefiydi.      

      Dönemin kargaşası, kadının ezilmişliği ve sosyal politika olgusu, partiye ışık tuttu. Hırpalanan, dövülen, ezilen ve hor görülen kadın; mecliste savunulabilecek, kadın haklarının ayak sesleri, yükselecekti.

      Türkiye Ulusal Kadınlar Partisi, bu noktada çok önemli bir görev yüklendi. Kadının üretken, çağdaş ve girişimci rolü farkındalık oluşturmak için adeta bir fırsat olarak görülüyordu. Bu süreçte parti kadın kolları; parti geleneği ve yapılaşması, kadın hakları savunuculuğu için büyük bir duyarlılıkla işe başladı ve başarılı bir feminizm ideolojisinin temelleri de bu sayede atılmış oldu. Ülkedeki genel kaos ve muhtıra havası, ekonomik dalgalanmalar en çok kadını ve siyasal otoriteyi hedef almıştı. Kadın ölümleri, hastalıkları ve her türlü çocuk istismarları bu dönemde ekonominin vermiş olduğu bunalımla en çok kadın üzerinde hakimiyet kurmaktaydı.

      Türkiye Ulusal Kadınlar Partisi, kadınları yeniden sosyal hayata  kazandırmayı  ilke edindi. Evde ailenin büyük destekçisi ve olmazsa olmaz kutsal varlığı olan anne; artık iş yerlerinde, okulda, meclise ve sosyal hayatın bütün merkezlerinde, aktif bir kadın profili çiziyordu.

      Kadının iş hayatına kazandırılması, parti hedefi haline geldi. Partinin süreci, aşaması ve kurultay toplantıları, genel olarak kadın ve hakları üzerine yoğunlaştırıldı.    

      Türkiye Ulusal Kadınlar Partisi, kadının değişimi, gelişimi ve yenileşme süreci etrafında kendini sürekli yeniledi ve kadının en büyük sesi olarak toplumsal hayattaki yeri için çalıştı.

      12 Eylül 1980 darbesi sonrası askeri pek çok dava ve yasaklamalar gerçekleştirildi. Askeri mahkeme kararları doğrultusunda, Türkiye Ulusal Kadınlar Partisi 16 Ekim 1981 yılında kapatıldı.

      Türkiye Ulusal Kadınlar Partisi, zaman içerisinde pek çok başarılı atılım gerçekleştirse de siyasal boşluk ve devrimin ayak seslerine uzun süre ayak uyduramadı ve siyasal tarih içerisinde kayboldu.

      Türkiye Ulusal Kadınlar Partisi, kaldığı yerden devam etmek için yeniden kurulur mu?      

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.   

 


Bu yazı 236 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans