ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

22.11.2022

Neredesin Kaan İren?

Geçtiğimiz günlerde, Bandırma'da, “Balıkesir Arkeoloji Buluşmaları Sempozyumu 2022” gerçekleşti.

Sempozyuma ülkemizin 20 üniversitesinden, 100'ün üzerinde akademisyen ve bilim insanı katıldı. Çok önemli arkeolojik sunumlar yapıldı.

Sempozyum kapsamında, Balıkesir'de kazıları halen süren Bandırma sınırları içindeki Daskyleion, Erdek sınırları içinde bulunan Kyzikos, Edremit'teki Antandros ve Burhaniye sınırları içindeki Adramytteıon ören yerlerindeki kazılar da sunumlarla ele alındı.

Bu kazılarla ilgili tüm kazı ekipleri başkanları, biri dışında, sempozyumda hazır bulundular.

Daskyleion kazı ekibi başkanı, Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaan İren nedense sempozyumda yoktu!

İren, Kyzikos kazı ekibi başkanlığını, bu ören yerinde 22 yıl çalışan, rahmetli Prof. Dr. Tomris Bakır'dan devraldı. Kazılara destek için Bandırma ve yöresindeki belediyelerle, vatandaşlarla içten iletişim kuran Bakır'ın tam tersine Bandırma'dan kopuk bir tutum izledi, Kaan İren. Bandırma'ya ayak basmamaya da özen gösterdi! Gazetecilere en küçük bir bilgi vermemek için yönetmeliklerin kendisini bağlaması nedeniyle yetkili makamlardan izin alınması gerektiğine sığındı hep. Oysa biz gazetecilere, 1988-2010 yılları arasında hiç güçlük çıkarmadan bilgi veren Prof. Dr. Tomris Bakır döneminde yönetmelikler yok muydu? Bakır, bizleri bir gün olsun geri çevirmedi ve hep bilgi verdi. Bakır'ı saygı ve sevgiyle anıyoruz.

Bandırma'da, üç günlük çok önemli bir arkeolojik sempozyum düzenleniyor ve bu etkinlikte sunum yapması gereken Kaan İren, ortada yok. Çok üzücü ve ayıp!

Ayrıca sempozyuma gerekli ilgiyi göstermesi gerekenlerin başında Mimarlar Odaları geliyordu. Ama onların çoğu da yoktu. Bandırma'nın yanı sıra Erdek, Gönen, Manyas ve Gönen ‘deki mimarlar sempozyuma ilgisiz kaldılar.

ARKEOLOJİYİ SEVDİRMEK GEREKİR

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Kent Konseyi tarafından düzenlenen sempozyum başarılıydı. Dolayısıyla sempozyumu düzenleyen bu iki kurumu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ı da kutlamak gerekiyor.

Tabii, kutlanmayı hak eden bir diğer sivil toplum kuruluşu da, Edremit'te bulunan “Antandros Derneği”… Bandırmalı Gülçin Cömert'in başkanlığındaki bu dernek, arkeolojiyi sevdirmek için yıllardır büyük çaba harcıyor.

BANDIRMA'YA ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ GEREKLİ

Bandırma ve yöresi, arkeolojik değerler açısından çok zengin bir yöre.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir ile her görüşmemde, üniversitemize bir arkeoloji bölümü açılmasının yerinde olacağını söylerim. Özdemir de, bu konuda YÖK'e yaptıkları başvuruların, ülkemiz üniversitelerinde bu bölümlerin yeterli dolulukta olmaması nedeniyle geri çevrildiğini söyler. Ancak son araştırmalar, son dönemde, arkeoloji bölümlerinin doluluk oranlarının yüzde yüze yükseldiğini ortaya koyuyor. Buna bağlı olarak, Rektör Özdemir'in, arkeoloji bölümü için YÖK'e yeni bir başvuru yapmasının uygun olacağını düşünüyorum.


Bu yazı 291 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans