YazıYorum (Mete Kozdağ)
Tekirdağ-Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde kendisini 'pratisyen hekim' olarak tanıtan ve diğer doktorların şüphelenip, şikayette bulunmasıyla gözaltına alındıktan sonra sahte diploma ile hastanede görev yaptığı anlaşılan 20 yaşındaki A.Ö olayının soruşturmasında, yeni sahte haller ile karşılaşıldı.
Hastanede ameliyat masasında fotoğrafları ortaya çıkan A.Ö'nün, ifadesinde arkadaşı olduğunu söylediği kendisini 'beyin cerrahı' olarak tanıttığı öne sürülen S.U'nun da sahte doktor olduğu ortaya çıktı.
Sahte haller, şimdilik;
- Sahteyim,
- Sahtesin,
- Sahte, durumunda ...
Dilbilgisini katarsak;
- Ben sahteyim,
- Sen sahtesin,
- O sahte, durumundayız ...
20 yaşındaki A.Ö ve benzeri kişiler, önceden de vardı ve şimdi de var ve gelecekte de olacaktır.
20 yaşındaki A.Ö'nün, sahtecilik yolunda zorlanmadan yürümesi ve amacına ulaşması, tehlikenin büyüklüğünü gösteriyor.
Sahteciliğin en çok görüldüğü alanlardan biri diploma veya bunun yerine geçen belgelerdir. Diploma ve benzeri resmi belgelerde güvenlik açığının yüksek olduğu, ilgili memurların yetki ve sorumluluk taşımadıkları, suç oluşması durumunda suçun cezai müeyyidesi hakkında bir bilgi sahibi olunmadığı, bu ve benzeri belgeler için doğrudan kabul tercihinin kullanıldığı, sorgulama yönteminin pek kullanılmadığı, zaten bu belgelerin güvenlik özellikleri hakkında genelde bir bilgi sahibi olunmadığı, en azından bir mukayese yönteminin bile tercih edilmediği, noter onaylı bir belgeyi doğrudan asıl olarak kabul edildiği bilinmektedir. (*)
Diploma sahteciliğin önlenmesi piyasaya çıkmış belgelerin ‘belge inceleme yöntemi ile' tespit edilmesi çok zordur. Ancak adli bir olay olduğunda bunun incelenmesi ve ispatlanması mümkün olabilmektedir. Böyle bir aşamaya gelmeyen sayısını bilemediğimiz ama umduğumuzdan daha fazla olan sahte diplomalılar, meslek sahibi gibi hizmet vermektedir. (*)
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.