Sevgili arkadaşlarım,
Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919 günü Samsun'a çıktı. Kurtuluş savaşını kahraman arkadaşları, dedelerimiz, ninelerimizle gerçekleştirdi. Lozan Barış antlaşması ile bağımsız Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Biz, aşağıda sıraladığım bu kadar güzelliğe ve varsıllığa bundan sonra kavuştuk.
“Yurtta ve dünyada BARIŞ içinde yaşayalım.”
BARIŞ; “Yaratılanı hoş gör yaratandan ötürü” diyen, Yunus Emre'nin öğretisiyle; toprağı, denizi, ırmağı, ağacı, börtü, böceği ve doğayı da aynı duyguyla sevmenin tadını; büyülü flütü eşliğinde yeryüzüne üfleyen Şefika Kutluer'in nefesindedir…
BARIŞ; ak saçlı ninenin ninnileriyle büyütüp, dualarıyla Atatürk okullarına, yolladığı, Cumhuriyet yurttaşı olsun diye dilekler tuttuğu torunu için, yüreğinde duyduğu sevgidedir…
BARIŞ; altın sarısı buğday başaklarını eliyle kavrayıp biçen, Hititler'den beri, güneşle söyleşen, Anadolu bilgesi nine ve dedelerin, gözlerindeki ışıktır…
BARIŞ; İyonya tiyatrolarının mermer basamaklarında Tales'in söylediği “Bilim İnsan Olmaktır” felsefesinin akıllara yol göstericiliğindedir…
BARIŞ; Meriç'in sularında kendi güzelliğini seyreden, Edirne'de Selimiye Camisi'ne inceliğini veren, taş ustalarının, Mimar Sinan'dan öğrendiği yaratıcılığındadır…
BARIŞ; Urartu mühendislerinin yüzlerce yıl önce Van'da yaptığı, suya yol veren sulama kanallarının, toprakla suyu buluşturmasının yarattığı bereketin başaklarındadır…
BARIŞ; Tiyatroda oyunlarıyla gönülleri, beyinleri ışıklandıran Yıldız Kenter'in ve diğer tiyatro sanatçılarının sanat tutkusundadır…
BARIŞ; Anadolu'nun en küçük yerlerinde doktor, hemşire, öğretmen, memur, kaymakam, vali, savcı, yargıç, avukat, polis olarak insanlara cumhuriyetin bilim aydınlığı ile hizmet edenlerin beyinlerindedir…
BARIŞ; Sivas'ta, Erzurum'da, Konya'da taç kapılı medreseler yapan, onları çiçek desenli çinilerle süsleyen, oralarda bilim üretenlerin beyinlerinde ve yüreklerindedir…
BARIŞ; Anadolu'nun her yerinde kurduğu şifahanelerde su sesiyle, müzikle, radyoaktif-şifalı sularla, telkinle ruhu ve bedeni iyileştiren insanların yüceliğindedir…
BARIŞ; “Ne olursan ol, yine gel” diyen Mevlâna'nın düşünceyle, müzikle, dansla insana, gerçek insan olma yolunu gösteren, yeryüzünü kucaklayan hoşgörüsündedir…
BARIŞ; türkülerin, zeybeklerin stadyumları doldurduğu 19 Mayıslarda, bayrağını savurarak kararlı adımlarla yürürken Atatürk'ü selamlayan gençlerin, geniş alnındaki ışıktadır…
BARIŞ; yürekleri acıyla kavrulurken şehit ana-babalarının, eşlerinin, evlatlarının sabır, kararlılık, özveri dolu yurtsever yüreklerinde, vakur duruşlarındadır…
BARIŞ; İzmir/Şirince'de taş evlerin süslediği yasemin kokulu sokaklarında dolaşan, dünyanın her yerinden gelmiş turistlerin hayran bakışlarındadır…
BARIŞ; Efes'te Selsiyus Kitaplığı'nın görkemini, yamaç evlerin duvar süslemelerini, yüzyılların duyarlılığını günümüze taşıyan arkeologların, bilimsel sabırlı özverisindedir…
BARIŞ; Kuşadası'nda turistlere kekik demeti ya da papatyalardan örülmüş taç uzatan basma şalvarlı, yazması oyalı kadının gülen yüzündedir…
BARIŞ; Keban Barajındaki Zeugma'nın mozaiklerinde yüzlerce yıldır ela gözleriyle bakan, nehir tanrıçasının ışıklı bakışlarındadır…
BARIŞ; Birecik'te Kelaynak kuşlarını yaşatmak için çaba gösterenlerin yüreklerinde; çevreye hayat veren Atatürk Barajı'nın cıvıldayan özgür kırlangıçlarının kanatlarındadır…
BARIŞ; “Dağlarından yağ, ovalarından bal akan” bereketli Ege topraklarında pamuğu, zeytini, inciri, üzümü, tütünü üreten zeybeklerin, efelerin toprağa diz vuruşundadır…
BARIŞ; ipekböceğinin ördüğü kozada, arının bin çiçekten topladığı balda, pamuğun Adana'da beyaz altın oluşundadır…
BARIŞ; Karadeniz yaylalarının billur sularında, göknarlarında, ladinlerinde; her akşam günbatımlarında denize karşı içilen ışıklı çaylarındadır…
BARIŞ; piyano ve kemanları ile Türk Beşleri'nin eserlerini dünyanın her yerinde insanlığa dinleten Suna Kan, İdil Biret, Ayla Erduran'nın ve diğer sanatçılarımızın altın yüreklerindedir…
BARIŞ; laboratuvarda bilim uğruna saçlarını ağartan, yüz akımız Aziz Sancar'ın “Beni Köy Enstitülü öğretmenler yetiştirdi. Bilimsel araştırmaya İstanbul Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yönlendirildim. Ben Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyet'i yurttaşıyım,” diye kıymet bilme bilincini dile getirişindedir.
BARIŞ: Almanya'da laboratuvarda bin sabırla araştırmalarını sürdürüp “en ölümcül koronavirüse” karşı aşıyı bulan Türk bilim insanları; Prof. Dr. Özlem Türeci ve eşi Prof. Dr. Uğur Şahin'in olgun duruşundadır.