İnsanların yanlış davranışları çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.
Herhangi bir kurumda ahlâk ilkelerinin varlığı, ahlâklı karar vermek için yeterli değildir. Ahlâk ilke ve kurallarının ister kâr amaçlı, ister kâr amaçsız bir kurumda yürürlüğe konmasında bazı ögelerin dikkate alınması gerekir. Bunlar şöyle özetlenebilir (Uslu; 2001, 85-86);
Hizmet içi programlarında etik sorunların örneklerle zenginleştirilmesi. Ahlâk dışı davranışların etkin bir cezalandırma sistemi ile önlenmeye çalışılması . Bu cezaların önceden bilinmesi. İş arkadaşlarının ve üstlerinin ahlâk dışı davranış üzerindeki etkilerinin saptanması. Kurum ahlâk politika ve kurallarını belirleyecek bir kurum ahlâk kurulu oluşturulması. Kurum politika ve kurallarının ne olduğunu ayrıntılı, açık seçik anlatacak bir tüzüğün hazırlanması”
Türkiye Etik Değerler Merkezi'nin (TEDMER) “Türk İşgücünün İş Etiğine Yaklaşımı” araştırması şu sonuçları vermiştir; iş ahlâkı kavramı çalışanlarca bilinmektedir. (%64,2). Ancak çalışılan kurumlarda yazılı olarak iş ahlâkı kuralları yoktur. (%53,7). Yine çalışılan kurumlarda iş ahlâkı ile ilgili eğitimler ayrı olarak verilmemektedir (%77,3). Kurumlarında iş ahlâkı eğitimi alanlar, yapılan eğitimleri işlerini yapmada ve kararlarını vermede rehber olarak görmektedir (%82,3). İş ahlâkı niteliklerinin araştırılması sonuçları, önem ve uygulayıp uygulanmamasına göre şöyle sıralanmıştır:
Önemli bulunan ve yeterince uygulanan:
Çalma, hırsızlık ve ya sahtekarlık / dolandırıcılık yapmamak. Ödeme yükümlülüklerini zamanında yapmak.Müşterilerine değer vermek.Vergisini düzenli olarak ödemek .Rüşvet, gayriresmi komisyon (bahşiş), uygunsuz hediye vermemek / almamak .Irk, renk, cinsiyet, yaş ve benzer kategorilerde ayrımcılık yapmamak.
Önemli bulunan fakat yeterince uygulanmayan:
Çalışanlarına değer vermek. Çalışanlarına, müşterilere, tedarikçilere verdiği sözleri ve taahhütleri tutmak .Çalışanlara, müşterilere, tedarikçilere veya halka doğruyu söylemek.Daha az önemli bulunan ve fakat uygulanan: Çevre ve güvenlik kurallarına / yasalarına uymak
Daha az önemli bulunan ve yeterince uygulanmayan:
Kayıtlarda ve raporlarda doğruyu göstermek, yasalara uygun olmak. Değişik fikirlere değer vermek ve desteklemekGerekli bilgileri çalışanlardan, müşterilerden, tedarikçilerden veya halktan saklamamak.
Yine çalışmaya katılanların büyük kısmı, iş tercihlerinde veya ürün tercihlerinde iş ahlâkına uyan kurumu tercih edeceklerini belirtmişlerdir. (TEDMER; http://www.tedmer.org.trpage.asp?pagelD+1063)
TANIMADIĞIMIZ KİŞİLERE GÜVENİRİZ ÇÜNKÜ ŞU ANA KADAR BİZİ ALDATMAMIŞLARDIR.