ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

19.12.2022

İLK TÜRK OTOMOBİLİ SATIŞA SUNULDU

YazıYorum (Mete Kozdağ)

 

 

 

      Tarih, 19 Aralık 1966.

      Koç grubu tarafından üretilen ilk Türk otomobili Anadol, satışa sunuldu.

      Anadol'un hikayesini okuyorsunuz ... 

      Zamanı biraz geri sarıyoruz. 1960'ların Türkiye'sindeyiz. Ülkede döviz sıkıntısı var. İthal otomobiller ve yedek parçaları bu sıkıntıyı artırıyor. Kısa süre önce kendi otomobilimizi üretme fikriyle yola çıktık. Ama ilk denememiz olan “Devrim” maalesef acı bir şekilde rafa kalktı. Bir daha deneyelim mi? Neden olmasın…

      Anadol, Türkiye'de seri olarak üretilen, ilk otomobil markası. Anadol'un tasarımı, İngiliz Reliant ve Ogle Design firmasınca yapıldı (Reliant FW5) ve Otosan Fabrikasında, bu firmadan alınan lisansla, üretildi. Anadol'un şasi, motor ve şanzımanları ise Ford'dan temin edildi.      

      O yıllarda peşin fiyatı 26 bin 800 lira olan Anadol, düşük maliyetli fiberglas malzemeden üretildi.

      Anadol otomobilin adı, Anadolu kelimesinden gelmekte olup açılan isim yarışması sonucunda finale kalan, Anadolu, Anadol ve Koç firmaları arasından seçildi ve Otosan Otomobil Sanayi A.Ş. tarafından, İstanbul'daki fabrikada üretilmeye başlandı. Anadol'un amblemi Hititlerin geyik heykellerinden birini sembolize etmektedir. 1966'dan 1984'e kadar devam eden Anadol üretimi, 1984'te durduruldu.

      Anadol'un bütün modellerinin kaportasında cam elyafı ve polyester kullanıldı. İlk kullanılan motor, Ford'un Cortina modelinin 1200 cc'lik Kent motorudur.

      Üretimi durdurulana kadar, 87 bin adet satıldı. Az sayıda kalan örnekleri, günümüzde klasik olarak kabul edilmekte, meraklıları tarafından korunmakta ve kullanılmakta. Ayrıca ortadan kesilerek kamyonet yapılmış biçimleriyle adını aldığı Anadolu'nun küçük şehirlerinde halen kullanılmakta.

      İngiltere, Anadol'un aynısını, Yeni Zelanda'da üretmek için çaba göstermiş olup, günümüzde Yeni Zelanda'nın sokaklarında, Anadol'a rastlanmakta.

      Gövdenin fiberglas olması, öküz, keçi ve eşekler tarafından yenildiği yönünde söylemlere neden olarak kaportası için olumsuz dedikodular yayılsa da, dünyada o yıllarda, bu teknoloji kullanılıyordu.

      Anadol Ralli Takımı, Türkiye'nin ilk ralli takımıdır.

      Ralli, birden fazla normal ve özel etaptan oluşan, pilot ve kopilotun birlikte yarıştığı, belli bir noktadan start alınan, belirli bir noktada sona eren, zamana karşı yapılan hız ve dayanıklılık yarışıdır. Çeşitli grup ve sınıflarda otomobillerle, değişik karakterdeki (toprak, mıcır, asfalt, kar) zeminlerde yapılır.

      BBC televizyonu, 1967 yılında Anadol ile ilgili tanıtıcı bir film yapmış ancak film kaybolmuştur.

      Türk otomotiv sektörü, 2021 yılında 29.8 milyar dolarlık, dış satıma imza attı.

      Bu başarı, Anadol sayesinde oldu.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.  


Bu yazı 208 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans