ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

21.12.2022

YIKTIĞIMIZ RASATHANE VE GÖNDERDİĞİMİZ UYDULAR

YazıYorum (Mete Kozdağ)

 

 

 

      Rasathane; rasat gözlem, hane ise ev anlamına gelir. Uzaydaki her çeşit değişikliği gözlemlemek, veriler toplamak, incelemek için kurulurlar. Dolayısıyla en iyi gözlem yapılabilecek yüksek ve havasının yıl boyunca açık olan yerler tercih edilir.    

      Ülkemizde Antalya'da Toroslarda kurulu olan rasathane en çok bilinen ve gelişmiş olanıdır. İstanbul Sancaktepe'de de  14 inch (35,56 cm) çapında teleskoba sahip halka açık bir gözlem evi bulunmaktadır.

      Osmanlı'da ilk gözlemevi Takiyüddin Mehmet tarafından 1577 yılında İstanbul'da kurulmuş, ancak birkaç yıl sonra yıkılmıştır.     

      Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar pozitif bilimlerin aksine; kelam, fıkıh, hadis gibi alanlarda çalışma yapılır, medreselerde bu alanlara daha çok önem verilirdi.  

      İstanbul'un fethini müteakip diğer alanlarda da gelişmeler baş göstermiştir. Ali Kuşçu'nun Türkistan'dan İstanbul'a davet edilmesi üzerine Osmanlı Devleti'nde matematik, astronomi alanlarında yeni bir kapı açılmıştır.

      Ancak Osmanlı İmparatorluğu'nda uzay ve astronomi dendiğinde belki de akla gelen en önemli isim, Takiyüddin Mehmet'tir. Takiyüddin Mehmet, tahminen 1525 yılında Şam'da doğdu. Burada aldığı iyi eğitimle kendini mühendislik, astronomi, fizik alanlarında geliştirdi. Osmanlı Devleti içinde yaptığı çalışmalarda, İstanbul'un enlem ve boylamını hesapladı. Kosinüs, sinüs gibi trigonometrik açıları tanımladı.

      Takiyüddîn, Üçüncü Murad'ın müneccimbaşısıydı. İşi padişaha geleceği söylemekti ama bununla yetinmiyor, geceleri Galata Kulesi'nin tepesinde yıldızların hareketlerini takip ediyordu. Hükümdardan tam 10 bin altın aldı, son kuruşuna kadar harcayıp Tophane sırtlarında bir rasathane kurmaya çalıştı ve rasathane 1577'de açıldı.

      Rasathanenin ömrü kısa sürdü ve 21-22 Ocak 1580 tarihinde yıktık.

      Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye'nin aktif uydu sayısı, 19 Aralık 2021 Pazar günü fırlatılan TÜRKSAT 5B ile birlikte, 8'e yükseldi.

      Türkiye'nin, 5'i (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B, TÜRKSAT 5A, TÜRKSAT 5B) haberleşme, 3'ü (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2 ve RASAT) gözlem olmak üzere aktif uydusu bulunuyor.

      Yerli ve milli gözetleme uydusu İMECE'nin 2023 yılı Ocak ayında, Türksat 6A'nın da 2023 yılı ortalarında uzaya fırlatılacak ve uzaydaki uydu sayımız 10 olacak

      Türkiye, 10 Ağustos 1994'te TÜRKSAT 1B ile uzaydaki yerini almıştı.

       Veba salgınına neden olduğu ve meleklerin bacaklarına bakıldığı bahanelerle yıktığımız rasathane ve gönderdiğimiz uydular ...

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.      

 
 
 

Bu yazı 253 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans