ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

25.12.2022

BİZDEKİ BİLARDO

YazıYorum (Mete Kozdağ) 

 

      Türkiye Bilardo Federasyonu'nun, Gölbaşı Tesislerinde; toplamda 64 sporcunun katıldığı Türkiye 3 Bant Bilardo Şampiyonası sona erdi ve Semih Saygıner şampiyon oldu..

      1994 yılında ilk Dünya Bilardo Şampiyonluğunu kazanan Semih Saygıner, dünyada "Mr. Magic" (Bay Sihir) ya da "The Turkish Prince (Türk Prensi)" lakaplarıyla tanınır.

      Türkiye'de bilardonun federasyon haline gelmesini sağlayan da Semih Saygıner'dir. Hollanda liginde 9 yıl, Portekiz liginde 3 yıl profesyonel oyunculuk yapan Semih Saygıner, bilardo literatürüne "Semih Saygıner Magic Shots" (Semih Saygıner'in Sihirli Vuruşları) olarak geçmiş 42 özel vuruş tekniğine sahiptir ve bu oyunun dünyadaki en önemli isimlerindendir.

      Ünlü fizikçi Nicola Tesla, bilardonun şimdiye kadar yapılan en güzel tanımda aynen şöyle diyor ... ''Bilardo, satranç kombinasyonları, fizik yasaları ve insan beyni ile vücut hareketleri arasındaki gözle görülür dikkat çekici bağlantının birleşiminden oluşan algılanması belki de en güç mükemmelliğin oyunudur".

      Ülkemizde bilardo sporu 1980'li yılların ortalarından itibaren insanlar tarafından ilgi çeken bir spor haline geldi. Özellikle açılan bilardo salonlarının oldukça fazla olması ve gençlerin bilardo oynamak için bu salonlara yönelmesi, bilardo sporunun gençler arasında çok daha çabuk bir şekilde yayılmasına sebep oldu. Ancak aileler çocuklarının okuldan kaçıp bilardo salonlarına gitmeleri yüzünden bu salonlara ve bu spora, çok mesafeli durdular. Bu sebeple günümüzde halen bilardoya mesafeli duran kişiler bulunmakta.

      Ülkemizde Bilardo Federasyonu 1993 yılında kuruldu. Bilardo oynayan pek çok genç, kendisini bu sporda gösteremiyordu. Kendilerini göstermek isteyenler ise şahsi gayretleriyle bir şeyler yapmaya çalışıyorlardı. Federasyonun kurulmasıyla birlikte ülkemizde Türkiye Bilardo Şampiyonası düzenlenmeye başladı. Bu şampiyonaya katılan bilardocular, şampiyon olmak için birbirleriyle yarışıyorlar ve şampiyon olanlar da ülkemizi, yurtdışında temsil etmeye hak kazanıyorlardı.

      Bilardo sporunda Dünya'da ilk 3 içindeyiz. Türkiye ve Güney Kore dışında Almanya, Hollanda, Fransa, İsveç, Belçika ve İspanya'da bilardo da önde gelen ülkeler arasında. Şu anda Avrupa'nın en çok ilgilenilen 5 sporu arasında yer alan bilardo sporunda ülkemiz, özellikle sonra beş yıldır gücünü iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Ülkemizde 1993 yılında kurulan Türkiye Bilardo Federasyonu sayesinde 29 yıldır spor olarak icra edilen bilardo, bu süre içerisinde ülkemize defalarca Dünya ve Avrupa Şampiyonlukları kazandırmış ve İstiklal Marşımızı yurtdışında dinletmiştir.      

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.  


Bu yazı 232 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans