ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

27.12.2022

ŞİRKETLERİN SORUMLULUĞU (15)b

Archie Carroll şirketlerin yöneticilerinin ekonomik, yasal, ahlâki ve seçimlik (Wheeland and Hunge; 1999, 47) olmak üzere dört sorumluluğu olduğunu savunur.

EKONOMİK Sorumlulukları; Şirketin hisse sahiplerine karşı kar etme, hisse değerini arttırma ve borçlularına borçlarını ödeme ve yarattığı ürünlerle topluma artı değer kazandırmayı içerir.

YASAL Sorumlulukları; Yasalar çerçevesinde çalışmak, herkese eşit ve açık çalışma olanağı sağlamaktır.

AHLÂKİ Sorumlulukları; Toplumda genel olarak kabul edilen, düşünce ve inançlar içinde şirket faaliyetinin sürdürebilmesidir.

GÖNÜLLÜ Sorumluluklar; İse yerine getirip getirmemekte şirketin serbest olduğu, yapmadığı zaman cezalandırılmadığı, yaptığında maddi olmayan şekilde bazen ödüllendirildiği sorumlulukları kapsamaktadır.

Ahlâki sorumlulukların yerine getirilmesi hukuk açısından gerekmese bile, toplumca beklenir. Fakat şirketlerin gönüllü sorumluluklarını yerine getirmesi beklenemez ya da çok az insan tarafından yalnızca ümit edilir.

Bütün bu sorumlulukların yerine getirilmesi için şirketin belli bir ahlâk çatısı altında yönetilmesi gerekir. Şirketin ahlâk kuralları, planlama, karar verme, organize etme, koordine etme, performans değerlendirmesi gibi fonksiyonların yürütülmesine yön verir. En önemlisi şirketin ahlâk çatısını (Paine; 1997, 99) üç önemli faktör kurar;

Amaç: Organizasyonun amacı nedir? Bu amacı geliştirmek için hedefleri nedir? Bu sorulara yanıt, şirketin varoluş nedenini ve nasıl ekonomik değer yaratacağını gösterir.

İlke: Organizasyonun sorumlulukları nedir? Yasal otoritenin çapı nedir? Hangi idealleri ve ilkeleri savunuyor? Bu sorunların yanıtları ise organizasyonun görev, hak ve değerlerinin simgesidir.

Çalışanlar: Organizasyonu meydana getiren birimler nedir? Çalışanların hak, talep ve yasal çıkarları nedir? Bu sorulara yanıt da şirketin sosyal sorumluluğunu tanımlar. Bu soruların toplam yanıtları bir şirketin değerler sistemini meydana getirir, karar vericilere ve şirket davranışlarına yol gösterir. Şirketin DNA'sını yaratır

GERÇEK GÜZELDİR, ŞÜPHESİZ  YALAN DA ÖYLE, EMERSON

 


Bu yazı 212 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans