ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

22.01.2023

KENDİ YÖNETİMLERİNİN KARARLARINA UYMAYAN ESNAFLAR VE ÜRETİCİLER ÇOĞALIYOR

YazıYorum (Mete Kozdağ)

 

 

      2022'nin ikinci altı ayında başlayan ve bugün de devam ettiğini gördüğümüz, kendi yönetimlerinin kararlarına uymayan esnaflar ve üreticiler çoğalıyor.

      Et, çiğ süt ve son olarak da simit-poğaça vb. unlu mamullerin oda ve birlik yönetimlerince belirlenen satış fiyatlarını az bularak ‘kendi fiyatını kendisi belirleyen' esnaflar ve üreticiler çoğalıyor.

      Önceki yıllarda görülmeyen bu durumlar öyle bir hale geldi ki ilgili yönetimlerden de olması gereken yaptırımlar gelmiyor daha doğrusu getirilemiyor.

      İlgili oda ve birlik yönetimleri de yapılması gereken fiyat artışını kabul etmekle birlikte koltuğunu kaybetmemek veya siyasi ikbal için artış kararlarını ya imzalamıyor ya da imzalayıp mümkün olduğu kadara çekmecede bekletip zaman kazanmak istiyor.

      Artan maliyetleri engelleyecek çözümleri bulamayan oda ve birlik yönetimleri nedeniyle kendi yönetimlerinin kararlarına uymayan esnaflar ve üreticiler çoğalıyor.

      Coğrafi işareti bulunan ‘Edirne Ciğeri' yukarıda yazılı hususlara iyi bir örnek!

      Edirne ciğerci esnafı, artan elektrik, gaz, yağ, un gibi giderleri neden gösterip bağlı bulundukları Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinden yaklaşık 4 ay önce, porsiyonu 75 liraya sattıkları ciğeri, 90 liraya satmak için zam talebinde bulundu.

      Kentte iki kurum da talebi geri çevirip, tarifelere zam yapmadı.

      Bunun üzerine ciğerci esnafı, fiyat tarifelerinde olmamasına rağmen ciğerin porsiyonunu tarifede yazan 75 lira yerine 90 liradan satmaya başladı.

      Yaklaşık 3 aydır zam isteyen ciğerci esnafına geçen hafta Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinden zam kararı çıktı.

      Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, bağlı bulunduğu ciğercilere 120 lira tavan fiyatı uygulamasıyla tarife belirlerken, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de 75 liradan satılan ciğerin porsiyonunu aynı tarifeden 120 liraya yükseltti.

      Balıkesir'de de artan maliyetler nedeniyle zamlanan et ve çiğ süt fiyatları, ilgili esnafı sevindirirken özellikle simitçi esnafı da bağlı oldukları oda yönetiminden, seslerinin duyulmasını istiyor.   

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar. 


Bu yazı 220 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans