ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

23.01.2023

BİRDEN FAZLA EŞİ OLAN GÖÇMENLERE VERİLEN VATANDAŞLIK

YazıYorum (Mete Kozdağ)

 

 

      Haftasonu haberlerinde  gördük ve okuduk ki birden fazla eşi olan göçmenlere verilen vatandaşlık hakkı, çoklu sorunları da beraberinde getirmiş durumda.

      Göçmenlerin ve özellikle de Suriye vatandaşı iken Türk vatandaşı da olmuş Suriyeli erkeklerin çoklu eş durumu, hukuk sistemimizi zorlayacak gibi.

      Hukukçu değiliz ama Yargıtay'ın bu konudaki açıklamasını, fazla zorlanmadan anlayabiliyoruz.

      Bu konuyla ilgili ayrıntıları okuyalım ...

      Türk vatandaşı olan ve 2 eşi bulunan Suriyeli B.D.'nin, Türk Medeni Kanunu gereği, ikinci evliliğini iptal eden mahkeme kararını onadı. Karşı oy kullanan yüksek mahkeme hakimi, tarafların Suriye vatandaşı iken tabi oldukları milli hukuka göre evlilik akitlerini gerçekleştirdiğini, kendi milli hukuklarına uygun yapılan evliliğin sonradan kazanılan vatandaşlık nedeniyle iptal edilmesine ilişkin yasal düzenleme olmadığına dikkat çekti.

      Suriye vatandaşı iken aynı zamanda sonradan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanan davalıların somut durumu gereğince ikinci evliliklerinin Türk kamu düzenine aykırılığı ileri sürülüyor ise de iş bu davanın genel hükümlere göre asliye hukuk mahkemesinde ‘nüfus kaydının düzeltilmesi davası' olarak görülmesi gerekiyor. 

      Avukat Selahaddin Demir, Yargıtay'ın kararının Türkiye'de bulunan çok eşli Suriyelileri ilgilendirdiğini ve emsal niteliğinde olduğunu söyledi. Demir, "Kendi milli hukuklarında bazı ülke göçmenlerinin birden fazla evliliğinin önü açıktır. Ülkemize gelip vatandaşlık kazanan göçmenler ilk evliliğinden sonraki evliliğin ne olacağı sorusuna bir zemin oluşturmuştur bu karar. Karar ülkemize vatandaşlık kazanmış ya da kazanma ihtimali bulunan göçmenleri doğrudan etkilemektedir. Bu karar aslında ülkemizde sosyolojik bir problemin de önünü açmıştır. Bu karar ile birden fazla evli olan göçmenlerin ilk evliliklerinden sonraki evlilikleri hükümsüz hale gelecek ve bu kişiler hakkında nüfus kaydının düzeltilmesi davasının açılmasının önü açılmıştır. Birden çok evliliği olan göçmenlerin vatandaşlık kazanması ile birlikte artık ilk evliliklerinden sonraki evliliklerinin hükümsüzlük ile sona ereceği bu karar ile birlikte emsal niteliği kazanmış ve Yargıtay içtihatlarına yerleşmiştir" diye konuştu.

       Hukukçu değiliz demiştim ve yukarıdaki bilgilerde hükümsüz olan evliliklerde kadın ve çocukların durumunun ne/nasıl olacağı hakkında bir bilgi yok.

      Çocuklar, ilgili kanuna göre babasız kalmaz ama evliliği hükümsüz olan kadının durumu ne/nasıl olacak?     

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar. 


Bu yazı 207 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans