Henüz resmileşmese de seçim tarihi 14 Mayıs olarak ilan edildi. Muhalefet destek vermeyeceğini açıkladı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘istisnai yetkimi kullanarak' seçim kararını 14 Mart'ta alacağız.
Altılı Masa'nın uzun saatler süren 11'nci toplantısından da herhangi bir aday ismi çıkmadı. Başından beri kamuoyunun gündeminde olan üç isim Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş var. O isimlerle ilgili kamuoyu araştırma sonuçları açıklanıyor, kamuoyu kendince bazı isimleri öne çıkarıyor ama henüz üzerinde mutabakata varılan herhangi bir isim yok. Masa'nın liderleri ise ısrarla şimdiye kadar adaylıkla ilgili hiçbir ismin masanın gündemine gelmediğini ve konuşulmadığını söyledikçe kamuoyunun merakı da artıyor.
Altılı Masa partilerinin ortak seçim beyannamesi anlamına gelen 9 ana başlık ve 75 alt başlıkta uzlaşılan temel politikalar 30 Ocak-bugün bir anlamda ‘Temel Politikalar Beyannamesi' 2300 vaatle kamuoyunun önüne çıktılar. Parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritasına dair bir açıklama olmadı.
Elbette Altılı Masa'nın iktidar olduğunda ülkeyi nasıl yöneteceği, hangi sorunlara odaklanacağı, en önemli vaatleri olan ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme' hangi zaman aralığında geçeceği hepsi kamuoyunca merak edilen konularındandı o şimdilik sonraki toplantıya ertelenmiş durumda.
Seçim kronometresi geriye doğru saymaya başladı, seçimlere 104 gün kaldı. İktidar bu seçimi kazanmak zorunda olduğunun farkında onun için bütün tuşlara aynı anda basıyor, dün karşı olduklarına bugün çözüm üretiyor. Devletin tüm olanakları iktidar partisinin emrinde…
Bugüne kadar kitleler Altılı Masa'nın var olan sorunlara dair yapacaklarını ciddi anlamda merak ediyor hiçbir vaatleri yok deniyordu bu beklenti bugün cevabını bulacak, kitleler tatmin olur mu, açıklanan vaatler heyecan yaratır mı açıklandığında görülecek. Kapsamlı ve iyi bir çalışma görkemli bir sunumla Congresium Kongre ve Sergi Merkezinde kamuoyunun beğenisine sunuldu. 2300 vaat kitleleri tatmin eder mi yoksa bu kadar vaatten sonrası kafası mı karışır açıklandıktan sonra ittifakın izleyeceği iletişim politikasına bağlı.
Gelelim merakın hat safhaya çıktığı adaylık meselesine…
Bugün vaatler açıklansa bile yine en çok merak konusu olacak olan adayın kim olacağı sorusu 13 Şubat gününe kadar devam edecek. Her gün sorulan aday kim olacak sorusu sorulmaya devam edecek. Altılı Masa toplantısının bir önceki toplantısı devam ederken İYİP Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı'nın Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili bugüne kadar İYİP tarafından sürekli olarak tekrar edilen çekinceyi dile getiren Paçacı'nın istifasına yol açan sürecin devamında bir görüşe göre Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık ihtimalinin kuvvetlendiği yönünde.
Adı geçen Mansur Yavaş'ın temel atma programında sizi bir sonraki açılışta cumhurbaşkanı olarak görmek isteriz açıklamasıyla adaylık denkleminden çıktığı…
Ekrem İmamoğlu'nun Karadeniz'den başlayıp devam eden Anadolu gezileri Kemal Kılıçdaroğlu'na destek gezileri olduğu, Kılıçdaroğlu'nun bilgisi dahilinde yapıldığı kulislerde konuşulsa da diğer bir iddiaya göre İYİP Genel Başkanı Meral Akşener'in hala bu iki ismi masaya getireceği yönündeki iddialar konuşulmaya devam edilmektedir.
Az kaldı… Bugün uzun süredir beklenen politikalar, vaatler açıklandı, 13 Şubat'ta da en çok merak edilen adaylık konusu netleştiğinde, bekleyiş böylece sona erecek.
Değişimin şartları, değişimi satın almaya hazır bir toplum var, sadece umut yaratmaya, yarının bugünden daha iyi olacağına inandırabilmek ve değişimin heyecanını yaratmaya bağlı. Açıklanan 2300 vaat çok önemli bir o kadarda önemli olan da bu vaatlerin yapılabileceğine kitleleri inandırmaktır. Buda bugünden sonra ittifakın iletişim yönetimi, kamuoyu oluşturmasına bağlı, izleyelim…
‘'Gelecek hayalini geçmişe yeğlerim.'' Thomas Jefferson