ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

17.02.2023

NATO GENEL SEKRETERİ STOLTENBERG’İN ‘HEM GEÇMİŞ OLSUN HEM DE GEÇİMLİ OLUN’ ZİYARETİ

YazıYorum (Mete Kozdağ)   

 

 

      16 Mart 1959 Norveç doğumlu Jens Stoltenberg 2000-2001 ve 2005-2013 yılları arasında, Norveç Başbakanı olarak görev yaptı.

      Genel Sekreter Jens Stoltenberg, 2014 yılında başladığı görevde 3 defa süresi uzatıldı ve Ekim 2023 itibarıyla görevini bırakacak.

      Norveç ya da resmi adıyla Norveç Krallığı; Kuzey Avrupa'da bulunan İskandinav Yarımadası'nın batısında bir ülke olup Finlandiya, İsveç ve Rusya'yla da komşudur. 

      NATO, üyelik bekleyen Finlandiya ve İsveç dahil 20'den fazla müttefik ve ortaktan oluşan acil müdahale personeliyle, deprem sonrasında Türkiye'ye destek veriyor.

      Dün, NATO'nun 13'üncü Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'ye ‘hem geçmiş olsun hem de geçimli olun' demek için geldi.

      Türkiye'nin, tarihindeki en büyük doğal afetini yaşadığı ve yaralarını sarmaya çalıştığı dönemde Ankara'ya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusundaki ısrarına devam etti.

      Kısa zaman sonra Türkiye'ye gelecek olan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in gündeminde de aynı konu bulunuyor.

      Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği hakkındaki soru üzerine, kendi pozisyonunun iki ülkenin de başvurusunun onaylanma zamanının geldiği şeklinde olduğunu söyledi. Her iki ülkenin de Madrid Zirvesinde imzalanan Üçlü Muhtıradan bu yana son derece önemli adımlar attığını söyleyen Stoltenberg, devamında “Silah ihracatıyla ilgili kısıtlamaları kaldırdılar. Terörizmle ilgili işbirliği konusunda daha fazla adım attılar. Bu konudaki taahhütlerini gösterdiler. İsveç, aynı zamanda anayasasını değiştiriyor ve Türkiye'yle ilgili yaptığı çalışmalarda bir daimi mekanizmayı kurup Türkiye'yle terörizmle mücadele konusunda bu daimi mekanizmanın çalışacağını ifade ediyor" dedi.

      Ziyaretin özeti ‘kabul, siz can derdindesiniz ama NATO da genişleme derdinde' şeklinde.

      Bu nedenle NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in ‘hem geçmiş olsun hem de geçimli olun' ziyareti sonrasında, temmuz ayında Litvanya'nın başkenti Vilnius'da yapılacak NATO zirvesinde Türkiye; üyelik onayı bekleyen Finlandiya ve İsveç ikilisinden Finlandiya'ya ‘evet' diyerek, kendi istekleri doğrultusunda geçimli olduğunu gösterecektir.

       İsveç ise NATO zirvesine kadar geçecek sürede‘yetmez ama şimdilik bunları yaptım' der ‘bunları da zamanla yapacağımı garanti ediyorum' sözünü verirse, Türkiye de ‘geçimli olmanın' gereğini, yerine getirecektir.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.  


Bu yazı 196 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans