ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

19.02.2023

GALATA BANKERLERİ (9)

MISIRLIOĞLU BOGOS EFENDİ (1812 -1873)

 

Mısırlıoğlu  Boğos Efendi  V. Murat'ın tahta çıkması için uğraşan örgütün içinde idi. Banker Lorando ve Banker Tubini'nin devlete verdiği borçların bir kısmı da bu amaçla kullanılmıştı. Bugün  İstanbul'da Beyoğlu'nda Çiçek Pasajı olarak bilinen binanın sahibi Hristaki Efendi de bu örgütü desteklemiş, II.Abdülhamit padişah olunca Paris'e kaçmış, bir daha İstanbul'a dönmemiştir.

Mısırlıoğlu Bogos Efendi Saraya'a, padişaha ve Babıali'ye borç para vererek büyük bir servet sahibi olmuştur. Kadıköy'de muhteşem bir konağı olan Mısırlıoğlu'nun Adalar, Tarabya ve Beyoğlu'nda da gayrimenkulleri vardı. Boğos Efendi Sultan Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Valide Sultan'ın sarrafı olarak önemli miktarlarda ona borç vermiştir. Çok müsrif olduğu bilinen Valide Sultan'a yüksek faizle verilen bu borçlar, çoğu kez Maliye Hazinesi'nden ödeniyordu. Devletin Valide Sultan ve Boğos Efendi arasında yapılan bu anlaşmalardan haberi olmuyordu. Bu anlaşmalardan  sadece birinde Bogos Efendi'ye 6383 Osmanlı lirası faiz ödenmişti. Devlet, memur maaşlarını ödeyemezken Valide sultan böyle harcamalar yapmakta sakınca görmüyordu. (Https://eksisozluk.com/Boğos -misirlioglu- 5423829)

Boğos Mısırlı'nın oğlu Onnik Bey de baba mesleği sarraflığı sürdürmüş, Valide Sultan'ın sarrafı olmuştur. Kendisine saraya yakınlığı nedeni ile ‘'Ula Sanisi'' rütbesi verilmiş , daha sonra da Divan -ı Muhasebat üyeliğine getirilmiştir. Rütbesi Bala rütbesine yükseltilmiştir. 1853 doğumlu olan Onnik Bey 3.Şubat.1899'da  42 yaşında iken ölmüştür. Oğullarından Boğos Bey (1875 – 1917) Duyun -u Umumiye'de müfettişlik yapmış, diğer oğlu Bedros Bey (1882 – 1952) ise mühendis olmuştur.  Boğos Bey'in diğer oğlu 1857 doğumlu Edward Bey Babıali'de yardımcı hukuk müşavirliği yapmıştır. Mısırlıoğlu ailesinden Kirkor Mısırlı'nın oğlu  1814 doğumlu Andon Bey Beyrut Gümrüğünün  imtiyazını almış ve aile mesleği  olan sarraflık yapmıştır. 1865'de III. Napolyon kendisine''Legion D'Honneur'' nişanı vermiştir. 1869'da Şirket – i Umumıye -i Maliye- i Osmaniye'ye üye seçilmiş, şirketin sermayesi iki milyon altına yükseltilmiş ve Galata merkez olmak üzere Paris'te şubesi açılmıştır. Andon Bey 1888'de vefat etmiştir. 

Mısırlıoğlu Boğos Bey 1873'de öldükten sonra Kadıköy'deki muhteşem köşkde aileden kimlerin oturduğu bilinmemektedir. Konak ve bahçe 1890'lı yıllardan itibaren gazino, birahane, yazlık sinema olarak kullanılmış , daha sonra köşk ve müştemilatı yıktırılmış arsa olarak parsellenmiş, yollar açılmış ve apartmanlar inşa edilmiştir . Semtin adı ‘'Mısırlıoğlu'' olarak kalmıştır (www. Kadıkikoygazetesi.com.tr/kadikoyun – misirlioglu -koşku ii- makale .1018.html)


Bu yazı 223 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans