ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

01.03.2023

5 GÜN YERİNE 4 GÜN MESAİ YAPMAK İÇİN ARTIK HAREKETE GEÇİLMELİ !!!

YazıYorum (Mete Kozdağ)        

 

 

       5 gün yerine 4 gün mesai yapmak için harekete geçen ülkelerde yapılan çalışmalar kısa sürede olumlu sonuçlar verdi/veriyor.

      İş günü sayısını azaltmak ...

      Dünyanın bir süredir tartıştığı bir konu.

      Haftada iki gün izinle çalışmanın bir ayrıcalık olarak görüldüğü günümüzde, çalışılan gün sayısını azaltan veya işe gitmeden evde çalışmayı hayata geçirmek isteyen, ülkeler ve şirketler çoğalıyor.

      Üretkenlik ve iş-yaşam dengesine bakıldığında; 4 günlük mesai sonrasında, çalışanların hem memnuniyetinin ve hem de üretkenliğinin arttığı görülmekte.

      Yeni yayınlanan büyük bir rapora göre, haftada dört gün çalışmak, kaygı ve stresi azaltmaktan, daha iyi uyku ve egzersiz için daha fazla zaman sağlamaya kadar birçok yönden, çalışanların sağlığını iyileştiriyor.

      5 gün yerine 4 gün işe gitsek yani 4 gün çalışıp, 3 gün tatil yapılabilir mi? Maaşlar da aynı kalıyor. Ayrıca 3 gün tatil, özellikle iç turizmi de patlatır.

      2018 yılı sonlarında Yeni Ekonomi Programıyla (YEP) birlikte, Türkiye'de de kamu personel rejimi çalışması için aşağıda yazılı adımlar atılmıştı.

      Hizmetin özelliğine göre kamu çalışanları hangi saatlerde çalışacaklarını kendileri belirleyebilecekti. Memurlar haftalık doldurmak zorunda olduğu 40 saatlik mesai süresini nasıl tamamlayacağına kendisi karar verebilecekti. İşin en yoğun olduğu 10.00-12.00 ile 13.00-15.00 saatleri arasında tüm memurlar mesaide olacaktı. Geri kalan saatleri ise belirleyebileceklerdi. Kamu çalışanları isterse bir günlerini boşaltabilecekti. Böylece, OECD ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinin büyük bölümünde kamu kurumlarında uygulanan esnek çalışma modeli Türkiye'de de uygulanacaktı. Kamu kurumları ile çalışanların ihtiyaç ve tercihleri uyumlaştırılacaktı. O tarihte yaklaşık 2.5 milyon memuru ilgilendiren, hizmetin özelliğine göre uygulanacak esnek çalışma modelleri geliştirilecekti. Böylece çalışanların iş yaşam dengesini kurarak aile ve sosyal yaşamlarına, kurs ve eğitim programlarına daha fazla vakit ayırmaları sağlanacaktı.

      Her geçen gün daha fazla ülke, aynı üretkenlik seviyelerini korurken, çalışma gününü-saatlerini azaltmanın mümkün olduğunu keşfediyor.

      5 gün yerine 4 gün mesai yapmak için artık harekete geçilmeli !!!

      Ülke ve vatandaş olarak 5 gün yerine 4 gün işe gitmeye, çok çabuk uyum sağlarız ...                        

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.    

 


Bu yazı 196 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans